Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Tidningen Aktuell Hållbarhet försöker reda ut saken i en artikel. Tyvärr bara genom att fråga en branschexpert, Klas Elm, vd för branschorganisationen Elektronikbranschen,. Men han refererar ett argument som gör intryck på mig.
– Så sent som igår hörde jag en intervju med en av de största mobiltillverkarna som sa att det skulle vara helt förödande för dem om de hade produkter som gick sönder. Man vill ju behålla konsumenterna så att de fortsätter köpa samma märke, säger han till tidningen.
Jag tror faktiskt att ”inbyggt åldrande” är en myt. Däremot får vi kassera prylar som blir offer när ny teknik kommer i bruk, som vid övergången från videoband till cd-skivor. Likaså byts ständigt teknik i mobiltelefonerna. Gamla gsm-lurar kunde inte mycket jämfört med dagens fjärde generationens mobilteknik.
Vad man däremot kan fundera över är varför det numera är så svårt att byta batterier i många av dagens mobiltelefoner. De måste oftast skruvas sönder för att komma åt batterierna, som är det som åldras fortast. Men jag tror att det är en sak som kommer att uppmärksammas, och åtgärdas.
Andra bloggar om: Elektronik, Åldrande, Inbyggt åldrande, Mobiltelefoner
]]>Batterierna har testats för olika typer av användning – vid låg effektförbrukning motsvarande en radio, vid medelhög effektförbrukning motsvarande en portabel musikspelare eller spelkonsol samt vid hög effektförbrukning motsvarande en kamerablixt, skriver testfakta.
Kända (och dyrare) märkesbatterier som Duracell, Varta och Energizer fick höga betyg rakt igenom, och var extra bra vid hög effektförbrukning, enligt testfakta. Men de blev slagna av Cotech från Clas Ohlson. Allra sämst klarade sig ett Philips-batteri, som dessutom hade störst skillnad mellan olika exemplar. Anmärkningsvärt stor, enligt testledaren.
Som vanligt har Testfakta sammanställt resultaten i en tabell.
Själv har jag nästan slutat med vanliga batterier. Jag gör av med en hel del batterier till min lilla mp3-spelare, som jag ständigt använder för att lyssna på ljudböcker. I stället har jag skaffat laddbara batterier och en bra laddare. Därför vore det intressant att se ett test av laddbara batterier.
Andra bloggar om: Batterier, AA-batterier, Test
]]>Men Radiotjänst verkar ha dålig ordning i registren, de vet inte vilka som bara har dator. En del personer som är i denna situation, och företaget har skickat ut brev till cirka 80 000 personer som de tror är berörda. Det berättar Ekot samt TT i en rad tidningar.
Jag tycker att det är viktigt att alla felaktigt uttagna avgifter betalas tillbaka och att Radiotjänst därigenom får extra smisk för sitt ohemula agerande. Återbetalningen kostar.
Har du felaktigt fått betala, kontakta Radiotjänst. Mer information finns på deras webbplats.
Andra bloggar om: Public service, Tv-licens, Tv-avgift, Datorer, Surfplattor, Datorplattor, Radiotjänst, Politik
]]>Det var för flera år sedan, när Svt började lägga ut sina sändningar på nätet, som Radiotjänst hävdade att den som hade en internetansluten dator eller surfplatta skulle betala tv-avgift. Många överklagade, men Radiotjänst fick rätt i flera instanser och krävde avgift till och med av blinda. Jag har skrivit en hel del om tv-avgiften.
Nu får alltså Radiotjänst sluta kräva tv-avgift från datorägare. Men Radiotjänst tänker inte betala tillbaka felaktiga avgifter, skriver TT i en artikel. Frågan kommer att tas upp på ett styrelsemöte. Inställningen kan jag inte förstå, en återbetalning är självklar.
Men utslaget kommer att leda till en ny diskussion om tv-avgiftens utformning. Jag har tidigare hävdat, och vidhåller, att avgiften borde tas ut via skattsedeln, men med fortsatt oberoende för public service. Det nuvarande systemet är föråldrat.
Uppdatering: Radiotjänst backar och tänker betala tillbaka felaktigt uttagen tv-avgift. Efter att vi analyserat domen kommer vi att betala tillbaka avgifter för datorer etcetera. Vi arbetar nu för högtryck med att upprätta en effektiv process för att hantera återbetalningarna”, skriver Radiotjänst i ett pressmeddelande. Beslutet refereras av Ekot och av TT i flera tidningar.
Andra bloggar om: Public service, Tv-licens, Tv-avgift, Datorer, Surfplattor, Datorplattor, Radiotjänst, Politik
]]>Själv tycker jag att Radiotjänsts tolkning är absurd. Många väljer bort tv till förmån för internet. Andra har datorn som ett hjälpmedel eftersom de är synskadade. Men lik förbaskat ska alla som har en internetansluten dator betala, oavsett om de tittar på tv eller inte. Avgiften borde bara betalas av dem som tittar på tv.
Ett alternativ som jag förespråkar är att public service finansieras via skattsedeln. Det är i mina ögon naturligt och konstiga tolkningar skulle undvikas. Dessutom kunde man lägga ner Radiotjänst, som kostar mycket pengar.
Senaste nytt: I skrivandets stund hör jag att en högre instans, Kammarrätten just har avvisat ett överklagande av en dom i Förvaltningsrätten rapporterar radions Kulturnytt. Den överklagande, en lundabo, hävdade att hans dator inte var avsedd för att ta emot tv-sändningar eftersom han saknade den programvara som krävs.
Fel, svarar kammarrätten i Sundsvall i dag. Datorer, surfplattor och smarta mobiler är konstruerade för att ta emot tv-program via nätet. Därför är de också att betrakta som tv-mottagare i lagens mening.
Vojne, vojne, heliga okunnighet, tänker jag. En dator är i sig själv, oavsett internetanslutning, inte avsedd att ta emot tv-program. För att kunna göra det fordras programvara, rätt programvara, i detta fall Flash av rätt version. Jag är övertygad om att målet kommer att överklagas till högre instans.
Fastställandet uppmärksammas även av TT.
Uppdatering: Kammarrättens beslut visar att lagstiftningen på området är fullständigt orimlig, skriver Andreas Carlson (KD) i ett inlägg på SvD:s debattsida.
Uppdatering: Professor Gunnar Karlsson, KTH, ger sig in i debatten om tv-avgiften igen i ett inlägg på SvD:s debattsida. Han försöker visa att rent tekniskt, internetansluten eller ej, är en dator ingen tv-mottagare.
Andra bloggar om: Public service, Tv-licens, Tv-avgift, Datorer, Surfplattor, Datorplattor, Radiotjänst, Regeringen
]]>När verket gjorde en marknadskontroll som bland annat gällde USB-laddare och på LED-belysning som sålts via internet var resultatet nedslående. LED-lamporna hade bristande eller inget skydd mot spänningsförande delar och var försedda med falsk CE-märkning. USB-laddaren uppfyllde inte något av de krav som Sverige och EU ställer när det gäller elektromagnetiska störningar, enligt pressmeddelandet.
Verket konstaterar att det inte finns några restriktioner när det gäller att föra in osäkra produkter i Sverige och vill understryka allvaret i frågan. EU-kommissionen borde ta ett krafttag mot problemet genom de internationella kontakter som finns.
– I väntan på bättre lagstiftning behövs en större medvetenhet hos konsumenterna om de risker som finns med att köpa elektriska produkter via internet, säger Elisabet Falemo, generaldirektör vid Elsäkerhetsverket, i pressmeddelandet.
Det gäller alltså att se upp!
Andra bloggar om: E-handel, Elprodukter, Elsäkerhet, Internet
]]>Bland annat påpekade jag att även blinda skulle få betala tv-avgift, med Radiotjänsts tolkning.
Men nu har det hänt. En närmast blind man i Oskarshamn krävs på tv-avgift, skriver TT i en allmänt publicerad notis som hänvisar till en artikel i Östran. Mannen berättar att han inte använder datorn för att titta på tv.
Det är dags att ändra reglerna, så att de inte får absurda konsekvenser. Tv-avgiften ska inte vara en avgift för datorer eller Internet, den måste vara kopplad till tv-konsumtion.
Jag förordar fortfarande att avgiften för public service ska betalas över skattsedeln, då slipper vi konstiga tolkningar och kan lägga ner Radiotjänst. Avgiften är en relik från den tid då bara ett fåtal hade radio- eller tv-mottagare. Då kanske den var motiverad.
Andra bloggar om: Tv-avgift, Radiotjänst, Funktionshindrade, Blinda
]]>Gunnar Karlsson, professor i teletrafiksystem vid KTH, som tidigare deltagit i debatten, varnar i en intervju i SvD för att Radiotjänsts tolkning av lagen får orimliga konsekvenser – också för dem själva. Intervjun uppmärksammas också av DN.
– I lagen finns också en rapporteringsskyldighet av tv-mottagare. Den som köper en tv måste anmäla innehav, och den som säljer måste rapportera det. Nu plötsligt tvingar lagen Radiotjänst att föra register över i princip all typ av kommunikationsutrustning, och det blir helt orimligt för dem. Jag tror inte att de har tänkt igenom de konsekvenserna ordentligt, säger professorn till SvD.
Han tycker dessutom att förvaltningsrättens dom har stora brister eftersom den inte definierar vad en dator är för något.
Även politiker har reagerat. ”Det är uppenbart att Radiotjänst har stora problem med att upprätthålla respekten för sitt uppdrag hos svenska folket”, skriver riksdagsledamoten Lars Beckamn (M) på SvD:s debattsida. Han tycker att indrivningen av licenspengar för datorer och datorplattor bör ses över. ”Lagstiftningen är tydlig om när avgiftsplikt för tv föreligger”, svarar Carl-Gustav Johansson, vd för Radiotjänst i Kiruna.
Det må vara hur det vill med lagstiftningen, men i varje fall tolkningen ger orimliga konsekvenser. Exempelvis ska blinda, som har stor nytta av både dator, datorplatta och smarta mobiltelefoner, betala tv-avgift. De lär knappast titta på tv.
Dessutom innehåller vår omgivning massor av datorer, som ofta kan vara internetanslutna. Det gäller till exempel övervakningsutrustning, hushållsmaskiner och bilar. Ska vi betala tv-avgift för dem?
Det är nog dags att se över både lagstiftning och tolkning. Det blev nog inte som lagstiftaren tänkt sig och regeringen borde agera.
Andra bloggar om: Svt, Public service, Tv-licens, Tv-avgift, Datorer, Surfplattor, Datorplattor, Radiotjänst, Regeringen
]]>Om din mobiltelefon måste repareras gäller det att jämföra priser hos olika verkstäder. Enligt en undersökning som Ekot gjort kan det skilja en tusenlapp för samma reparation.
Ekot utgick från priser från jämförelsesajten comparerepair.se men gjorde också kontrollsamtal för att verifiera priserna. I artikeln finns ett antal prisexempel för vanliga reparationer och mobilmodeller.
Andra bloggar om: Mobiltelefon, Mobil, Reparation, Priser
]]>Nyligen meddelade regeringen att den nuvarande modellen med tv-avgift ska finnas kvar, åtminstone under de närmaste sex åren, rapporterar Ekot och en vida spridd TT-artikel. De regeringspartier som tidigare var för en skattefinansiering fick nöja sig med att en utredning om avgiften ska tillsättas.
Men många datorägare har överklagat att de måste betala tv-avgift, framför allt med argumentet att de inte tittade på tv. I domar, som omfattade flera överklaganden, slog förvaltningsrätten i Luleå fast att datorinnehav också innebär avgiftsplikt, enligt Ekot och en TT-artikel i många tidningar.
– Då är det vår tolkning att det nu är så att många tv-bolag sänder över internet, och många väljer att inte köpa en tv utan kanske en dator, och då är ett av dess användningsområden numera att ta emot tv-program och då är den avgiftspliktig, säger lagman Victoria Bäckström till TT.
Utslaget har gett upphov till en intensiv debatt. ”I och med domarna har licensen slutligen spelat ut sin roll” skriver Axel Björklund i DN. Liknande tongångar kommer från Timbros Lars Anders Johansson på SvD:s debattsida. ” Att tvinga konsumenterna att betala en avgift trots att de kanske inte ens tar del av programutbudet är inte längre hållbart”, skriver han bland annat.
”Radiotjänst och SVT bör inför ett lösenordssystem för SVT Play för dem som har betalat tv-avgiften i stället för att tvinga alla som använder Internet i hemmet att betala en avgift”, skriver doktoranden Erik Widman vid KTH, likaså på SvD:s debattforum. En annan KTH-anställd, professor Gunnar Karlsson tycker att Radiotjänsts tolkning leder till godtycke och liknar avgiften vid en bluffaktura.
Även Småföretagarnas Riksförbund retar upp sig på betalningen. ”Horribelt att alla, från snickare till frisörer, ska betala”, säger Leif Svensson, ordförande i förbundet, till DN. (Men företag kan slippa avgiften, se Radiotjänsts webbplats). Enn annan debattör kallar det för en Internet-avgift.
I Ring P1 hörde jag en debattör jämföra avgiften för dator med att parkera sin bil å någon annans tomt och sedan ta betalt. Jag kan inte annat än hålla med. Det är orimligt att man ska betala tv-avgift för datorer med internetanslutning, datorplattor och ännu mindre för smarta mobiler.
Jag tror att regeringen gjorde en allvarlig missbedömning när de beslutade att avgiftsmodellen ska vara kvar. Det var Moderaterna, med Anders Borg i spetsen, som drev igenom det. De kanske borde lyssnat på de övriga regeringspartier. Tillräckligt många är förbannade för att det ska kunna påverka valresultatet.
Andra bloggar om: Svt, Public service, Tv-licens, Tv-avgift, Datorer, Surfplattor, Datorplattor, Radiotjänst, Regeringen
]]>