Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Domen omfattar tre företag: Omega 3 Kost Nordic, DR-info och Solbrun Beta. De döms att ha brutit mot marknadsföringslagen. Sammanlagt får de betala 325 000 kronor i marknadsstörningsavgift.
Företagen har bedrivit försäljning via telefon. Säljarna har kommit med påståenden som att konsumenten har gått vidare till final i en tävling – trots att varken tävlingen eller några vinster någonsin verkar ha funnits. Ibland har säljarna påstått att de ringt från en stor livsmedelskedja, trots att den inte haft något med bolagen att göra, enligt KoV.
Säljarna erbjöd gratis prova-på-paket med kosttillskott, men när pillren väl kommit i posten har det visat sig vara ett abonnemang som kostar pengar varje månad. Andra konsumenter har aldrig tackat ja till någonting, men ändå fått tabletter och krav på betalning.
Om företagen, eller personerna som drivit dem, fortsätter med samma marknadsföringsmetoder hotas de av ett sammanlagt vite på minst fem miljoner kronor.
Andra bloggar om: Marknadsföring, Kosttillskott, Telefonförsäljning, Omega 3 Kost Nordic, DR-info, Solbrun Beta, Skojare, Bedragaare
]]>Verket anser att reglerna kring spärregistret har så många luckor och undantag att tjänsten inte ger ett fullgott skydd mot oönskad telefonförsäljning. Därför vänder sig KoV nu till regeringen och trycker på behovet av nya regler, något som även uppmärksammas av Ekot.
Enligt verket är det vanligt att konsumenter förleds att bli kontaktade när de deltar i tävlingar, enkäter eller kundundersökningar på nätet. Det är också vanligt att konsumenten lämnar sitt samtycke i samband med att man köper eller beställer något på internet.
Verket uppmanar regeringen att lägga fram ett lagförslag som kräver skriftlig bekräftelse efter en uppgörelse träffad per telefon. Man vill också att telefonförsäljning bara ska vara tillåten till konsumenter som uttryckligen samtyckt till det, skriver Ekot.
När det gäller samtycke har KoV och föreningen bakom NIX telefon motsatta uppfattningar. KoV anser att kontakt bara ska vara tillåten för företag som konsumenten själv angett medan föreningen anser att konsumenten ska ange vilka företag man inte vill bli kontaktad av.
Föreningen bakom registret håller naturligtvis inte med KoV. NIX-Telefon en välkänd och välfungerande spärrtjänst, skriver de i ett pressmeddelande.
Andra bloggar om: NIX-Telefon, Nix-registret, Nix, Telefonförsäljning, Konsumentverket
]]>Jag har skrivit om fenomenet tidigare. Det senaste exemplet är företaget Premium Supplements, som även går under namnet Premium Q10, som dragit på sig många anmälningar hos Konsumentverket (KoV). I anmälningarna till Konsumentverket beskriver konsumenterna hur de fått försändelser med kosttillskottet Premium Q10 tillsammans med en faktura skickat till sig. Det har skett utan att konsumenten beställt något. Bolaget hävdar att konsumenten deltagit i en marknadsundersökning och att konsumenten därigenom tackat ja till abonnemanget. Det berättar KoV i ett pressmeddelande.
Företagen är ofta baserade utomlands, vilket gör det svårare att komma åt dem. I fallet Premium Supplements är företaget baserat i Estland.
För att slippa dessa obehagliga överraskningar gäller det att hålla tungan i rätt mun när du är ute och surfar. Akta dig för att delta i marknadsundersökningar eller beställa prov- eller gratis paket från företagen. Skulle du mot alla rekommendationer göra det ändå, lusläs villkoren. En sökning på företagsnamnet över nätet kan också ge upplysningar, och eventuellt varningar.
Andra bloggar om: Hälsokost, Kosttillskott , Premium Supplements, Premium Q10
]]>KoV sammanfattar resultaten:
• Endast en procent av konsumenterna är positiva till att bli kontaktade av telefonförsäljare från företag där de inte är kund.
• En majoritet (58 procent) upplever att det är lätt att bli vilseledd eller lurad av telefonförsäljare.
• Mer än var tionde konsument (11 procent) upplever att de har tackat nej till ett erbjudande över telefon men ändå fått en leverans.
Undersökningen är en uppföljning av en undersökning tre år tidigare, med liknande resultat. För att komma tillrätta med många av problemen har Konsumentverket tidigare föreslagit fram att en skriftlig bekräftelse vid telefonförsäljning. En utredare la fram samma förslag till regeringen i maj 2015. Nu anser Konsumentverket att det är hög tid för politikerna att ta problemen på allvar.
Jag kan inte annat än instämma med Konsumentverkets förslag. En skriftlig bekräftelse skulle lösa flera problem. Det är obegripligt att lagstiftarna inte tagit tag i detta.
Uppdatering: Tidigare har KO stämt teleoperatören Fastcom för att få ett förbud mot operatörens kritiserade marknadsföring. Patent- och marknadsdomstolen gav KO rätt och utfärdade ett förbud. Nu går KO vidare och stämmer även Fastcoms callcenterbolag, Telework, för medverkan. Det berättar KoV i ett pressmeddelande.
Andra bloggar om: Telefonförsäljning, Telemarketing, Konsumentverket, Konsumentlagstiftning, Konsumentpolitik
]]>Nu ska NIX-reglerna ändras, skriver TT i en artikel som publiceras i flera tidningar. Framöver måste det anges exakt vilka företag man i så fall ger sitt medgivande till, och det måste också gå att välja att inte bli uppringd, skriver TT.
– Företag har försökt att hittat sätt att kringgå reglerna helt enkelt. Vi har blivit uppmärksammade på att man försöker att skaffa sig medgivande genom deltagande i tävlingar, säger Jonas Edström, ordförande för Nix telefon, till TT.
Dessutom ska personer med vilande företag, exempelvis skogsägare, räknas som konsumenter och inte som näringsidkare. Det är fritt fram att kontakta näringsidkare.
Men vi kan nog vänta oss att företag kommer på andra sätt att kringgå reglerna.
Andra bloggar om: Telefonförsäljning, Telemarketing, NIX, NIX-registret, Försäljning
]]>Företaget tar mycket bra betalt för att utföra den enkla åtgärden att anmäla en ”kunds” telefonnummer till NIX-registret. Men anmälarna verkar inte ha uppfattat att de har blivit uppringda av ett företag som erbjuder en tjänst som de tar betalt för. Vissa säger att de avböjt tjänsten.
Anmälarna har fått fakturor på 299, 399 eller 499 kronor. Fakturorna har sålts vidare till ett betaltjänstföretag som varit snabba på att låta dem gå till indrivning om de inte betalats i tid, berättar tidningen.
Enligt SvD har KoV skickat en begäran om åtgärder till sin motsvarighet på Malta.
Om man hamnar i en sådan här situation är det viktigt att man hör av sig till företaget och bestrider fakturan, i detta fall även till betaltjänstföretaget.
Men historien visar hur viktigt det är att ändra lagstiftningen, i enlighet med förslaget från Sveriges konsumenter. Vid telefonförsäljning ska det vara obligatoriskt med en skriftlig bekräftelse innan ett avtal är giltigt. Då kan mycket skojeri undvikas.
Andra bloggar om: NIX, NIX-registret, Stoppa Telefonförsäljning Limited, Telefonförsäljning
]]>Tillsammans med två andra PPM-förvaltare hade Prognosia samlat mer än 300 anmälningar när KO utfärdade sitt föreläggande. Prognosia godkände föreläggandet och lovade upphöra med försäljning på det kritiserade viset. Men bolaget fortsatte att ringa, enligt en rad anmälningar.
Jag undrar om inte KO har en biavsikt med stämningen, att få säljsamtal till mobiltelefoner prövade. Sådana säljsamtal har varit förbjudna, enligt en branschöverenskommelse. Men telemarketing-branschen har försökt öppna den möjligheten, genom att NIX:a mobiltelefoner, något som KO starkt kritiserat.
Andra bloggar om: Prognosia, PPM-förvaltare, Försäljning, Fulsälj, KO, Konsumentombudsmannen, Telefonförsäljning
]]>Förslagen är två; Aktivt medgivande för att bli uppringd av en säljare (så kallad Opt-in) och skriftligt medgivande för att bli bunden till ett avtal. Det skriver KoV i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av Ekot.
Den senaste Konsumentrapporten, som grundar sig på svar från 20 000 tillfrågade personer, visar att 96 procent av dessa inte vill bli uppringda av säljare. Dessutom rör många av de klagomål som kommer in till KoV just telefonförsäljning.
KO hoppas att förslagen ska inkluderas i den utredning om försäljning via telefon som ska läggas fram 2015.
Att branschen reagerat negativt på förslagen är väl knappast förvånande.
– I dag har vi ett nix-system som alla företag som säljer per telefon behöver ta hänsyn till. Tar vi bort NIX då är det Opt-In som gäller och då måste alla företag, alla föreningar, alla organisationer ta hänsyn till. Och det kommer få konsekvenser för svenskt näringsliv, svenskt föreningsliv, organisationer, välgörenhetsorganisationer med flera, säger Tina Wahlroth, vd för Kontakta, branschorganisationen för telefonförsäljning och kundservice, till Ekot,
Andra bloggar om: Försäljning, Telemarketing, KO, Konsumentverket, Telefonförsäljning
]]>Men jag tycker att kravet på att alltid ta fram kvitto ofta innebär ett stort resursslöseri. Jag har på sistone roat mig med att fråga i butiker, kiosker, spel- och tobaksaffärer om hur mycket kvitton de får slänga. ”Säckvis” och ”massor” är standardsvaren och några lägger till att det är ett enormt slöseri med naturresurser.
Jag kan förstå att alla köp ska registreras i ett kassaregister, däremot kan jag inte förstå varför kvitto alltid måste tas fram. Det borde i stället fungera så att de kunder som vill ska kunna få kvitto.
Det skulle minska butikernas sopmängd och i bortre ändan bidra till minskat slöseri med naturresurser. Intressant nog.
Andra bloggar om: Kassaregister, Kvitto, Skatteverket, Försäljning
]]>Konsumentombudsmannen (KO) är starkt kritisk till förändringen. Säljsamtal till mobiler ska vara förbjudet även i fortsättningen, anser KO, och har beslutat driva ett pilotfall till Marknadsdomstolen.
Men förändringen har också uppmärksammats i media. Det har gjort att cirka 490.000 mobilnummer redan har NIXats, berättar TT i en artikel.
Jag går helt på KO:s linje, säljsamtal till mobilen ska vara förbjudna. Men branschen har nog oroats av att allt fler väljer att bara ha mobiltelefon. Antalet fasta abonnemang minskar, speciellt bland unga.
Men eventuella förändringar lär ta tid. Tyvärr är det nog dags för alla att anmäla sitt mobilnummer till NIX-registret. Du hittar en länk dit nere till höger.
Andra bloggar om: Mobiltelefon, Säljsamtal, NIX, NIX-registret, Direktmarknadsföring
]]>