Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Fritid – Carls konsumentblogg http://konsumenter.se/blogg Sat, 12 Jul 2014 05:11:03 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.12 Stor skillnad mellan ridhjälmar i test http://konsumenter.se/blogg/?p=12117 http://konsumenter.se/blogg/?p=12117#respond Sat, 12 Jul 2014 05:11:03 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12117 Stora skillnader. Så sammanfattar Folksam resultaten i pressmeddelandet om sitt test av tio av de vanligaste ridhjälmarna för ungdomar och vuxna på den svenska marknaden.

Alla hjälmar som ingår i testet är sedan tidigare testade och godkända enligt Konsumentverkets CE-normer. Men Folksam hävdar att deras tester är mer verklighetstrogna än de som krävs enligt lag eftersom de även omfattar snett islag där huvudet utsätts för rotation – något som i princip alltid sker vid en ridolycka. Ett snett slag mot huvudet kan orsaka svåra huvudskador såsom hjärnskakning med medvetslöshet och nervskador, skriver Folksam.

– I testerna där huvudet utsätts för rotation är hjälmen Back on Track EQ2 bäst. Men även hos denna hjälm är risken för huvudskador påtaglig. Samtliga ridhjälmar i testet skulle behöva vara betydligt mer skyddande för sneda islag där huvudet utsätts för rotation, samtidigt som Konsumentverkets CE-normer och EU:s krav skulle behöva vara hårdare, säger Helena Stigson, ansvarig forskare för testet.

Det är tre ridhjälmar som ger bättre skydd än de andra: Back on Track EQ2 som är ”Bäst i test”, samt Horka Red Horse Rider och John Whitaker Victory som utses till ”Bra köp”. Sämst skydd ger ridhjälmarna Mountain Horse AeroPro, Active CRW, Uvex Perfexxion Active och Transformer Lami Cell.

Länkar till den fullständiga rapporten, tabeller och bilder finns i pressmeddelandet.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12117 0
Finväder för svampälskare http://konsumenter.se/blogg/?p=12112 http://konsumenter.se/blogg/?p=12112#respond Fri, 04 Jul 2014 05:44:52 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12112 svampplockDet väder som de flesta kallar dåligt, med regn och låga temperaturer, har hittills varit finväder för svampentusiasterna. Många svampar har kommit tidigt och plockarna kan se fram emot ett rekordår, enligt en TT-artkel.

På webbplatsen Svampguiden ser jag rapporter om bland annat champinjoner, soppar som karljohan, kremlor och kantareller.

Du vet väl att du inte behöver ha svampböcker i korgen när du ger dig ut för att plocka. Det räcker med din smarta mobil. Numera finns det flera appar, både för iPhone och Android, som hjälper dig bestämma vilka svampar du stöter på.

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12112 0
Ridhjälmar testade – 10 av 11 underkända http://konsumenter.se/blogg/?p=11756 http://konsumenter.se/blogg/?p=11756#respond Mon, 12 Aug 2013 12:29:41 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=11756 Tio av elva kontrollerade ridhjälmar klarar inte säkerhetskraven. Det visar en marknadskontroll som Konsumentverket (koV) gjort. Det skriver verket i ett pressmeddelande som uppmärksammas av TT och GP har ett videoinslag på sin webbplats.

Men det är ingen riskfri idrott. KoV konstaterar att knappt 14 000 personer sökte sig till en akutmottagning efter att ha skadats i en ridolycka eller i hästhantering år 2008. I drygt var tionde fall hade den drabbade fått hjärnskakning.

I marknadskontrollen ingår elva av de vanligast förekommande ridhjälmarna på marknaden. Hjälmarna har provats med fokus på stötdämpning, hakband och märkning. Endast en av hjälmmodellerna uppfyllde standardens krav. Samtliga hjälmmodeller hade formella brister i sin dokumentation, skriver verket.

Efter marknadskontrollen har tillverkarna av de modeller som fortfarande säljs rättat till de påtalade bristerna.

En länk till den fullständiga rapporten finns intill pressmeddelandet.

Andra bloggar om: ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=11756 0
Semesterrekommendation på bräcklig grund http://konsumenter.se/blogg/?p=9656 http://konsumenter.se/blogg/?p=9656#respond Tue, 19 Jul 2011 07:33:22 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=9656 Flera korta semestrar under året är bättre för hälsan än en enda lång. Den nyheten toppar flera Eko-sändningar som hänvisar till en holländsk vetenskaplig studie. Så här i semestertider hänger naturligtvis HD, DN och TT på med artiklar.

Men resultaten vilar på en bräcklig grund, visar det sig när jag tittar på en sammanfattning av studien. Studien har gjort genom enkät till 96 personer. Att dra några definitiva slutsatser från en så liten studie går inte. Den kan snarast betraktas som en förstudie och mer forskning behövs innan några slutsatser kan dras.

Men det förstår inte många journalister. Så bra var den nyheten!

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=9656 0
Krångligt att säga upp gymavtal http://konsumenter.se/blogg/?p=9377 http://konsumenter.se/blogg/?p=9377#respond Fri, 17 Jun 2011 06:14:06 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=9377 Om du vill säga upp ditt avtal med gymmet kan det bli krångligt. Det har de aktiva konsumentrådgivarna vid Konsument Göteborg uppmärksammat och anmält en rad gym till Konsumentverket. Det berättar GP.

– Medlemmar har varit tvungna att komma ner till gymmet för att göra en skriftlig uppsägning. Vissa gym har också haft regeln att medlemmen måste lämna in en blankett till viss person som inte alltid finns tillgänglig på gymmet. Vi anser att detta är för omständligt för konsumenten, säger Lotta Gustavsson, konsumentrådgivare på Konsument Göteborg, till tidningen.

Konsumentverket håller med och anser att det ska räcka med ett telefonsamtal. Konsumentverket har också valt att ta upp andra villkor i avtalen, bland annat gällande prisändringar och villkorsändringar under avtalstiden, samt friskrivningar från ansvar för personskador.

Verket har skrivit till gymmen och bett om en motivering.

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=9377 0
Test av joggingskor för tjejer http://konsumenter.se/blogg/?p=9044 http://konsumenter.se/blogg/?p=9044#respond Mon, 25 Apr 2011 06:24:54 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=9044 Träningssko Fel eller utslitna skor är en av de vanligaste orsakerna till skador och överansträngningar för joggare. En bra och stabil sko är naturligtvis det viktigaste när du springer. Men ingen av de joggingskor för tjejer som Testfakta testat fick höga betyg.

Det går snabbt att konstatera att årets modeller inte imponerar, skriver Testfakta. Tittar man på totalbetygen utmärker sig ingen sko särskilt mycket, varken åt det ena eller det andra hållet. Däremot skiljer sig de enskilda egenskaperna åt. Den mest stabila skon i testet är Nike Structure Triax.

– Skoindustrin bör satsa på mer stabila skor för kvinnor, säger professor Ewald Hennig, världsledande expert på joggingskor som genomfört testet.

Testet publiceras även i HD. Som vanligt sammanfattas resultaten i tabeller.

Fotnot: Jag har tidigare bloggat om att det kan vara betydligt billigare att köpa träningsskor utomlands, det gäller även tjejer.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=9044 0
Köp träningsskorna utomlands http://konsumenter.se/blogg/?p=8826 http://konsumenter.se/blogg/?p=8826#comments Mon, 21 Mar 2011 07:15:37 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=8826 Träningssko Träningsskor är dyra i Sverige, förstår jag efter att ha läst en artikel i Råd & Rön. Du kan tjäna många hundralappar på att köpa dem utomlands. Tidningen har försökt reda ut varför det är så, men hittar inga självklara svar.

I artikeln finns flera exempel, här är ett. I de svenska butikerna betalar du till exempel 1 900 kronor för skon Asics Gel-Nimbus 12. I en amerikansk sportaffär köper du samma sko för 125 dollar (cirka 760 kronor), och i en engelsk affär för 105 pund (cirka 1 050 kronor).

Det kan alltså löna sig att köpa dem utomlands. Reser du inte finns alltid möjlighet att köpa dem via Internet, men då gäller det att se upp. Handlar du inom EU tillkommer inga tullavgifter och skatter, men räkna däremot med tull och moms på varor utanför EU.

Andra bloggar om: ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=8826 1
Varning för skidtjuvar http://konsumenter.se/blogg/?p=8678 http://konsumenter.se/blogg/?p=8678#respond Sat, 26 Feb 2011 07:14:51 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=8678 skidlift Nu under sportlovsveckorna finns det som mest skidåkare i backen, och det är högsäsong för skidtjuvar. De beräknas varje år sno utrustning värd 15 miljoner kronor, skriver TT.

Det är när man ställt ifrån sig skidorna utanför restauranger, vid after ski och värmestugor som tjuvarna oftast slår till.

På vissa ställen finns låsbara skidställ som man kan använda. Men om sådant saknas kan man alltid använda ett gammalt knep som jag lärde mig för många år sedan. Man ställer helt enkelt höger- och vänsterskidan på olika ställen. Då kan tjuven få svårt att hitta det kompletta paret.

Det är även TT:s tips och de hävdar att försäkringen gäller om man gjort så.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=8678 0
Sportlovstips – Packa takboxen rätt http://konsumenter.se/blogg/?p=8558 http://konsumenter.se/blogg/?p=8558#respond Mon, 14 Feb 2011 07:57:59 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=8558 Sportlov innebär långa bilfärder för många. När en barnfamilj ska resa bort en vecka brukar packningen bli omfattande, vet jag av egen erfarenhet. En vanlig lösning är att ha en takbox på bilen, som ger extra utrymme.

Men det gäller att packa takboxen rätt, läser jag i GP. En tung takbox kan förändra bilens vägegenskaper väsentligt, speciellt när du ska svänga eller vöja undan. Det är inte speciellt konstigt utan grundläggande fysik, bilens tyngdpunkt flyttas uppåt.

GP tipsar om att lägga lätta föremål i boxen, men också att kolla bilens tillåtna vikter i registreringsbeviset. Annars kan länsman sätta stopp för vidare färd.

Och – ”Let’s be careful out there!”

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=8558 0
Test av skidhandskar http://konsumenter.se/blogg/?p=8269 http://konsumenter.se/blogg/?p=8269#respond Wed, 12 Jan 2011 08:09:23 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=8269 Lagom till sportloven, när skidåkning står på topp, har Testfakta testat skidhandskar. Testet publiceras även i GP. Det skiljer 300 kronor mellan den billigaste och dyraste handsken i testet, men de dyraste är bättre på alla punkter, sammanfattar Testfakta. Testet visar också att man inte alltid kan lita på tillverkarnas utfästelser om vattentäthet.

För en gångs skull redovisar Testfakta hur urvalet gått till. De besökte de större sport- och fritidskedjorna i Stockholm, men hade satt ett pristak på 500 kronor. Ändå konstaterade de att det fanns flera handskar med priser över taket.

Grundkriterierna för en bra handske är i stora drag desamma som för andra vinterplagg som overaller, skor och mössor. Handsken ska, förutom att den värma, även utestänga fukt som annars snabbt kyler ned, skriver Testfakta.

Som vanligt sammanfattas testet i tabeller, du får väl granska dem och avgöra vad som är viktigast.

Andra bloggar om: ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=8269 0