Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Kampanjen sägs vara ett led i arbetet att minska matsvinnet. Den innebär att Coop ska börja köpa in frukt och grönsaker som inte ser perfekta ut, och sälja dem till ett lägre pris.
– Hela 15-30 procent av frukt och grönt ratas redan i produktionsledet för att de inte är perfekta. Det tycker vi är tråkigt och onödigt. Vi har bestämt oss – en gång för alla – att det inte är ytan som räknas, säger Louise König, hållbarhetschef Coop Sverige AB i pressmeddelandet.
Jag kan inte annat än tycka det är bra. Varför ska vi inte ha tillgång till icke perfekta grönsaker också, om kvaliteten i övrigt är bra. Jag är helt och hållet villig att handla sådana produkter, speciellt om jag kan köpa dem till lägre pris. Är jag exempelvis i Medelhavsländerna brukar detta urval finnas till hands, varför inte här?
Coops pressmeddelande uppmärksammas även av DN.
Uppdatering: Även Konsumentföreningen Stockholm (KfS) kommer med ett pressmeddelande om ”fula” grönsaker och frukt. KfS har länge drivit kampanj mot matsvinnet.
– Det är hög tid att testa fula frukter i Sverige. Coop har just meddelat att de kommer att införa ugly fruits i några butiker i höst, men mer behöver göras. Vi uppmanar alla aktörer att samarbeta så att slöseriet minskar, säger Louise Ungerth, chef för Konsument & Miljö, KfS.
Uppdatering: Nu finns de ”knasiga” grönsakerna på ”utvalda stormarknader” (cirka 30) i hela landet, skriver Coop i ett pressmeddelande, något som också uppmärksammas av DN.
Andra bloggar om: Frukt, Grönt, Kvalitet, Pris, Coop, Matsvinn
]]>Men den bedömningen slog tydligen fel. Ica meddelar att de återkallar frysta jordgubbar av märkena ICA Basic och ICA, samt ICA Basic bärmix. Återkallelsen görs efter indikation om att jordgubbarna kan ha orsakat ett fall av Hepatit A. De aktuella produkterna har ursprung i Marocko och åtgärden gäller samtliga bäst-före-datum, skriver Ica i sitt pressmeddelande som i vanlig ordning även vidarebefordras av TT.
Frågan är om hepatit-utbrottet verkligen är över.
Andra bloggar om: Bär, Frysta bär, Hepatit A, Hygien, Jordgubbar, Ica
]]>Det är nu totalt 68 bekräftade fall som smittats med samma stam av hepatit A, 40 i Danmark, 15 i Sverige, 6 i Norge och 7 i Finland. Av de 68 fallen rapporterades alltså 5 mellan juni och augusti, enligt Livsmedelsverket.
Rådet att koka frysta jordgubbar innan de äts gäller alltså fortfarande.
Andra bloggar om: Bär, Frysta bär, Hepatit A, Hygien, Jordgubbar
]]>Till skillnad från de analyser som EU och Livsmedelsverket genomför analyserades skal och fruktkött för sig. I samtliga fem konventionellt odlade bananmärken hittades rester av bekämpningsmedel i både skal och fruktkött.
Analysen gjordes också för fyra märken av Eko-bananer. Där hittades inga rester av bekämpningsmedel. Vill du vara säker på att inte ens får i dig giftrester ska du alltså välja ekologiskt.
Sen kan man också fundera över hur gifterna påverkar de som arbetar på plantagerna. De lär nog utsättas för högre giftdoser än vi får.
Andra bloggar om: Bananer, Bekämpningsmedel, Analys, Livsmedel
]]>Ulf Hagner, vd på bärföretaget Blåtand, säger till tidningen att myrarna i norra Sverige är fulla av hjortron.
– Där det finns myrar är det riktigt bra, det är bara att konstatera. Det lyser rödgult, en underbar syn, säger han.
Även blåbären är fler i år. Ola Langvall, skogsforskare och blåbärsexpert på Sveriges lantbruksuniversitet, konstaterar för SvD att det finns omkring 40-50 procent mer blåbär än vanligtvis. Snötäcket har gjort att blåbärsriset klarat vintern bra.
Frågan är om vi kan se fram emot billigare bär i år.
]]>Som en följd har Coop beslutat att återkalla Coop Jordgubbar 300 och 500 gram, något som också noteras av TT. Övriga jordgubbar omfattas inte av återkallelsen. De har andra leverantörer, enligt Coop.
Rekommendationen från Livsmedelsverket att koka köpta frysta jordgubbar gäller fortfarande.
Andra bloggar om: Bär, Frysta bär, Hepatit A, Hygien, Jordgubbar
]]>Kontrollen sker genom en isotopanalys av gubbarna, som avslöjar odlingsplatsen.
Kontrollerna fortsätter även i år, berättar Ekot.
– Vi har höga kostnader och det här är ett sätt för oss att kunna konkurrera eftersom konsumenterna är beredda att betala mer för svenska jordgubbar, säger Anders Hagberg, jordgubbsodlare i Edsvalla utanför Karlstad, till SR.
Andra bloggar om: Jordgubbar, Ursprung, Kontroll
]]>Tidigare har verket rekommenderat att vi alltid ska koka alla köpta frysta bär, men nu anses alltså jordgubbar vara huvudmisstänkta. Men verket står fast vid sin tidigare rekommendation.
Totalt har 44 bekräftade fall rapporterats som kan kopplas till samma hepatit A-stam. 26 från Danmark, 10 från Sverige, 5 från Norge och 3 från Finland.
– Vi vet ännu inte från vilket land eller från vilken leverantör de smittade bären kommer. Smittskyddsinstitutets studie visar att det är frysta jordgubbar som sannolikt orsakat utbrottet och det stämmer väl överens med vad som rapporterats från de övriga nordiska länderna. Livsmedelsverken i de nordiska länderna fortsätter att spåra smittkällan, säger epidemiolog Margareta Löfdahl vid Smittskyddsinstitutet till TT.
Andra bloggar om: Bär, Frysta bär, Hepatit A, Hygien, Jordgubbar
]]>Hittills har Livsmedelsverket dock inte kunnat hitta hepatit A i de prov som analyserats, enligt ett pressmeddelande från Livsmedelsverket.
– Det är fortfarande den ledtråden vi arbetar med, säger Margareta Löfdahl, epidemiolog vid Smittskyddsinstitutet, i en kommentar till TT.
Andra bloggar om: Bär, Frysta bär, Hepatit A, Hygien, Varning
]]>Sedan december 2011 har 22 personer insjuknat i Sverige. Det är ovanligt många. Tidigare år har ungefär fem personer smittats, sammanfattar TT.
Smittkällan är ännu inte klarlagd. Frysta bär blev först misstänkta i Danmark när ovanligt många fall observerades även där. Även finska myndigheter har gått ut med en varning.
Alla typer av frysta bär bör kokas innan de äts, oavsett var de kommer från eller vilka som säljer dem. Jordgubbarna kan vara extra farliga. Rådet gäller även företag och storhushåll som tillagar exempelvis bärsåser, smoothies eller desserter.
Hepatit A klassas som en allmänfarlig sjukdom och är anmälningspliktig. Inkubationstiden är två till sex veckor. Vanliga symtom är feber, illamående, eventuellt kräkningar och så småningom gulhet i hud och ögonvitor – gulsot.
Rådet gäller till dess smittkällan är klarlagd och gäller bara köpta bär.
Andra bloggar om: Bär, Frysta bär, Hepatit A, Hygien, Varning
]]>