Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8 Energi – Carls konsumentblogg http://konsumenter.se/blogg Sun, 18 May 2014 04:45:16 +0000 sv-SE hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.12 Lägenhetsvärme ska mätas individuellt http://konsumenter.se/blogg/?p=12064 http://konsumenter.se/blogg/?p=12064#respond Sun, 18 May 2014 04:45:16 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=12064 Sveriges 2,5 miljoner lägenheter ska anpassas för att mäta och debitera värme- och vattenförbrukning individuellt. Det är innebörden i en ny lag som nyligen klubbats igenom som är en anpassning till EU:s energieffektiviseringsdirektiv. Det skriver DN i en artikel som också innehåller för- och nackdelar med olika mätmetoder. Artikeln refereras i en TT-notis.

Uttrycket ”där det är kostnadseffektivt” har tillkommit i slutet av behandlingen av den nya lagen. Det ursprungliga förslaget var striktare men protester från flera remissinstanser, främst olika fastighetsägare, mildrade skrivningen. I praktiken innebär det att genomslaget kommer att bli litet. Både fastighetsägare och hyresgästorganisationer är tveksamma till värmemätning men mer positiva till mätning av vattenförbrukning.

– Värmedebitering är sällan relevant, däremot kan mätning av varmvatten ge positiva effekter. Men installationen måste ske i dialog med hyresgästerna, säger Hans Dahlin, utredare på Hyresgästföreningens riksförbund, till DN.

Vi får alltså se vad som händer i praktiken. Boverket ska utreda frågan, det lär inte hända något på några års sikt.

Andra bloggar om: , , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=12064 0
Elbrist trots fulla vattenmagasin? http://konsumenter.se/blogg/?p=10306 http://konsumenter.se/blogg/?p=10306#respond Mon, 10 Oct 2011 06:19:20 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=10306 Det är all avstängd kärnkraft som ställer till det. Trots fulla vattenmagasin hotar elbrist i vinter, i varje fall i södra Sverige, berättar Rapport och inslaget refereras av TT i flera tidningar.

Vattenkraften produceras i norra delen av landet och överföringskapaciteten till södra Sverige räcker inte till. Svenska kraftnät, som är ansvarigt för elförsörjningen, har redan tvingats använda sig av ett reservkraftverk i Karlshamn för att förse södra Sverige med el, enligt SVT:s Rapport.

Vi får väl se om kärnkraftsreaktorerna kommer i gång. Men det ligger väl i farans riktning att det blir mer trassel, reaktorunderhåll brukar bli försenat.

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=10306 0
Farligt med oventilerade pelletsförråd http://konsumenter.se/blogg/?p=10131 http://konsumenter.se/blogg/?p=10131#respond Fri, 23 Sep 2011 05:32:45 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=10131 Många har valt att värma upp sina hus med pellets, som ofta lagras i förråd i närheten av pannan. Men oventilerade förråd kan vara livsfarliga, berättar Radio Östergötland.

Bränslet avger nämligen den farliga gasen kolmonoxid som kan vara direkt dödlig. Det som sker är en en oxidering då syret reagerar på fetter och andra ämnen som finns i trämaterialet och giftig kolmonoxid bildas. Urban Svedberg, som skrivit en rapport i ämnet, säger att medvetenheten kring problemet är liten. Han tipsar också:

– För villaägarna är det i första hand att aldrig gå in i ett förråd som har stått oventilerat, utan alltid se till att ventilera väl innan man går in. Se till att dörren är låst, så att inte obehöriga kan komma in och sedan skylta förrådet med de risker som finns, säger Urban Svedberg till SR.

Uppdatering: Även GP kommer småningom med en artikel om pellets-faran.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=10131 0
Nu är det slutlyst http://konsumenter.se/blogg/?p=9895 http://konsumenter.se/blogg/?p=9895#respond Mon, 22 Aug 2011 06:55:31 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=9895 Jag har tidigare berättat att den gammaldagfs glödlampan är på väg att fasas ut inom EU, av energibesparingsskäl. Nu närmar vi oss en av tidgänserna. Vår mest sålda glödlampa, den klara 60-wattaren, förbjuds den första september och får varken tillverkas eller importeras inom EU, påminner Ekot.

Men det kan fortfarande vara svårt att ersätta gamlingen, speciellt då uiseendet spelar roll, som i lampkronor. Lågenergilampor tar tid innan de lyser som de ska, ser konstiga ut och kan ge ljus med konstig färg.

Köp inte en billig lågenergilampa, tipsar en lampförsäljare som Ekot talat med. Hon rekommenderar att köpa en halogenlampa som tänder lika snabbt och bara har något vitare sken.

Uppstickaren lysdiodlampan har inte kommit lika långt, framför allt är priset fortfarande högt.

Andra bloggar om: , , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=9895 0
Spara energi lönar sig sämre på en del håll http://konsumenter.se/blogg/?p=9146 http://konsumenter.se/blogg/?p=9146#respond Thu, 12 May 2011 06:59:39 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=9146 Det lönar sig inte alltid att spara energi. Hur mycket pengar en familj tjänar på att använda mindre energi beror på var man bor. Skillnaden kan vara tusentals kronor och i vissa kommuner lönar det sig nästan inte alls att exempelvis minska användningen av el och vatten. Det visar en kartläggning från landets största bostadsorganisationer genom deras gemensamma Nils Holgersson-grupp. Det är Ekot som kommer med nyheten som också refereras av TT.

Ett hushåll i Luleå som sparar in på elen, vattnet, fjärrvärmen och minskar sina sopor med 25 procent tjänar 12.000 kronor om året. Ett hushåll i Skellefteå som gör samma besparingar tjänar däremot in bara två procent av kostnaderna. Skellefteå hör därmed till en av landets kommuner där det lönar sig minst att spara energi, skriver TT.

Skillnaden beror troligtvis på hur kommunerna betraktar sina avgifter, som en kassako eller som ett incitament. Det finns tydligen plats för eftertanke bland politikerna. Okunnighet lönar sig inte alltid.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=9146 0
Tips till Maud – Värmeljus http://konsumenter.se/blogg/?p=8655 http://konsumenter.se/blogg/?p=8655#respond Wed, 23 Feb 2011 19:59:22 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=8655 värmeljus Maud Olofsson är bättre på att dela ut tips till plågade elkonsumenter än att ta itu med höga elpriser. Men hon tycks ha missat ett tips som SvD:s ekonomisajt E24 kommer med, att använda värmeljus. Tipset kommer ursprungligen från tidningen Ny Teknik.

Hundra värmeljus ger cirka 10 kW i energi. Med en brinntid på fyra timmar ger det 40 kWh. Ett hundrapack värmeljus kostar alltifrån 25 kronor och uppåt. Det innebär i runda slängar att den som värmer sitt hus med värmeljus kommer undan med en kostnad på så lite som 62,5 öre/kWh. Det är betydligt lägre än den elkostnad som elbolagen tar ut under riktigt kalla dagar, skriver E24.

Tänk att Maud Olofsson missat detta! Hon kanske inte, trots allt, har svaret på alla frågor!

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=8655 0
Nu kommer energimärkning av tv-apparater http://konsumenter.se/blogg/?p=8026 http://konsumenter.se/blogg/?p=8026#respond Thu, 02 Dec 2010 08:20:00 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=8026 Från och med 1 november 2011 kommer det att bli obligatoriskt med energimärkning av tv-apparater, på samma sätt som det är för vitvaror. Märkningen blir densamma som för dessa, med bokstav och färg. Det berättar Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

TV-apparater är den första produktgruppen inom hemelektronik som får obligatorisk energimärkning. Energimärkningen ska inspirera tillverkarna i produktutvecklingen och underlätta för konsumenterna att välja energisnåla tv-apparater, skriver myndigheten.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=8026 0
Problemen med värmepumpar ökar http://konsumenter.se/blogg/?p=8018 http://konsumenter.se/blogg/?p=8018#comments Thu, 02 Dec 2010 07:07:40 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=8018 Jag har tidigare bloggat om problem med värmepumpar. Allt fler installerar värmepumpar, men ett problem verkar vara att de går sönder efter kort tid. Folksam flaggade upp problemet tidigare, men problemen verkar öka. Från 2008 till 2009 har antalet skador anmälda till försäkringsbolagen ökat med hela 66 procent, läser jag i SvD.

De många skadorna beror enligt Folksam på att tillverkarna gör avkall på kvaliteten i jakten på billiga komponenter. Statistiken visar att flera produkter har seriefel, skriver tidningen.

– Vi tror att tillverkarna inte testar produkter tillräckligt länge innan de skickar ut produkterna på marknaden, verkligheten blir försöksanläggningen. Det är inte schysst mot kunderna, säger Jan Snaar, miljöchef vid Folksam, till SvD.

Frågan är hur vi konsumenter ska kunna välja en värmepump som håller en hög kvalitet. Ska vi behöva gå till försäkringsbolagens statistik?

Andra bloggar om: ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=8018 1
Energideklaration rena lotteriet http://konsumenter.se/blogg/?p=7361 http://konsumenter.se/blogg/?p=7361#respond Tue, 07 Sep 2010 06:33:42 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=7361 Det är numera obligatoriskt att ta fram en energideklaration för bostäder, inte minst småhus och radhus. Kravet är lagstadgat och bygger på ett EU-direktiv.

Syftet är att sänka energiåtgången. Målet är att den totala energianvändningen ska minska med 20 procent till år 2020 och 50 procent till år 2050.

Men kritiken är hård, energideklarationerna fyller ofta inte sitt syfte, läser jag i SvD. En anledning är att regelverket är för krångligt.

-Huvudproblemet med energideklarationerna var att regeringen och myndigheterna dittills inte i tillräcklig utsträckning hade sett till att säkerställa en hög kvalitet på energideklarationerna och de rekommendationer som lämnas i dem. Istället hade fokus lagts på komplicerade regler och procedurer som blev otydliga för fastighetsägarna och energikonsulterna, säger revisionsdirektör Fredrik Engström vid Riksrevisionen som granskat området.

I rapporten framgår att närmare hälften av alla deklarationer inte ger några rekommendationer om åtgärder, trots att det främsta syftet med energideklarationerna är att hjälpa fastighetsägarna att energieffektivisera, skriver SvD.

Många energideklarationer verkar alltså ha kommit till för sakens egen skull. Men vi som beställer en deklaration måste tydligen också ligga på. Kräv förslag på åtgärder, och en beräkning av effekterna. Annars är det pengar i sjön, en energideklaration är inte billig.

Uppdatering: Boverket har tagit till sig av Riksrevisionens kritik och aviserar nu förändringar, enligt SvD. Tydligare energiklassning och avskaffat krav på ackreditering är två av Boverkets förslag på hur man kan förbättra systemet med energideklarationer.

Andra bloggar om: , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=7361 0
Istappar visar behov av tilläggsisolering http://konsumenter.se/blogg/?p=5794 http://konsumenter.se/blogg/?p=5794#respond Mon, 08 Mar 2010 07:25:50 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=5794 istappar Som husägare har du bra möjligheter att se en del av din byggnads energiprestanda nu när vi har en rejäl vinter med mycket snö på taken, tipsar Energimyndigheten i ett pressmeddelande.

Dåligt isolerade vindsbjälklag kan nämligen betyda att smältvatten rinner längs det uppvärmda taken och bildar istappar längs takkanter och hängrännor.

För fastighetsägare innebär det här dubbla kostnader. Inte bara betalar du för energi som läcker ut genom dåligt isolerade vindsutrymmen, du kan också tvingas betala dyrt för att få bort dessa istappar så de inte ska falla ner och skada människor eller bilar, skriver myndigheten.

Egentligen är det ganska självklart, men jag måste erkänna att det hade jag inte tänkt på. Bra tips, med andra ord.

Energimyndigheten passar också på att göra reklam för en av sina publikationer, ”Att tilläggsisolera hus – fakta, fördelar och fallgropar” som du beställa gratis eller ladda ner i pdf-format i Energimyndighetens webbshop.

Andra bloggar om: , , ,

]]>
http://konsumenter.se/blogg/?feed=rss2&p=5794 0