Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Det handlar om det som JAK kallar för ”lånekostnad” och tar ut i stället för ränta används till att täcka kostnader för bland annat kreditrisk och administration. KO menar att ”avgiften” i själva verket är ränta och vill att domstolen förbjuder JAK:s marknadsföring.
Uppdatering: Domstolens utslag kom snabbt. Domstolen konstaterar också att det banken kallar lånekostnad är detsamma som ränta och att banken därför vilselett konsumenterna. I och med domen måste banken använda ordet ränta när lånen inte är räntefria. Om JAK inte skulle följa domstolens beslut hotar ett vite på sammanlagt två miljoner kronor. Det skriver KoV i ett pressmeddelande.
Andra bloggar om: JAK, JAK medlemsbank, Ränta, Lånekostnad, KO, Konsumentombudsmannen
]]>Verket anser att reglerna kring spärregistret har så många luckor och undantag att tjänsten inte ger ett fullgott skydd mot oönskad telefonförsäljning. Därför vänder sig KoV nu till regeringen och trycker på behovet av nya regler, något som även uppmärksammas av Ekot.
Enligt verket är det vanligt att konsumenter förleds att bli kontaktade när de deltar i tävlingar, enkäter eller kundundersökningar på nätet. Det är också vanligt att konsumenten lämnar sitt samtycke i samband med att man köper eller beställer något på internet.
Verket uppmanar regeringen att lägga fram ett lagförslag som kräver skriftlig bekräftelse efter en uppgörelse träffad per telefon. Man vill också att telefonförsäljning bara ska vara tillåten till konsumenter som uttryckligen samtyckt till det, skriver Ekot.
När det gäller samtycke har KoV och föreningen bakom NIX telefon motsatta uppfattningar. KoV anser att kontakt bara ska vara tillåten för företag som konsumenten själv angett medan föreningen anser att konsumenten ska ange vilka företag man inte vill bli kontaktad av.
Föreningen bakom registret håller naturligtvis inte med KoV. NIX-Telefon en välkänd och välfungerande spärrtjänst, skriver de i ett pressmeddelande.
Andra bloggar om: NIX-Telefon, Nix-registret, Nix, Telefonförsäljning, Konsumentverket
]]>Men det finns ett enkelt sätt att slippa den typen av reklam. Du kan nixa den, precis som du kan nixa ditt telefonnummer. Tjänsten kallas NIX adresserat. Du ringer bara upp ett telefonnummer och anger ditt personnummer. Sewdab får du hem ett brev med ett svarskort för att bekräfta det hela. Information om hur du gör finns på organisationen SWEDMAs webbplats.
Andra bloggar om: Reklam, Direktreklam, NIX adresserat
]]>Det resulterade i att reklamen blev anmäld till reklambranschens egen reklamombudsman (RO). Anmälaren tyckte att detta tillsammans kunde upplevas som om hamburgarna innehöll 100 procent svenskt nötkött, trots att den verkliga andelen var under 50 procent.
RO höll med och fällde reklamen. McDonalds lovar nu att se över sin reklam, läser jag i SvD som uppmärksammat fällningen.
Det här är ett typiskt exempel på att man, utan att direkt ljuga, ger intryck av att verkligheten ser annorlunda ut än den i själva verket är. Speciellt gäller det politiska budskap, där det är lätt att glömma en del av sanningen. ”Invandringen kostar….”
Andra bloggar om: Reklam, Reklamombudsmannen, McDonalds
]]>För närvarande pågår en process i Marknadsdomstolen (MD), där KO har stämt Elgiganten. Det gäller företagets marknadsföring av långa krediter där KO hävdar att företaget brutit mot god marknadsföringssed. Huvudförhandling har hållits och dom väntas i slutet av 2014. KO har även stämt Elgiganten och Media Markt i ett liknande mål. Lik förbaskat kör Elgiganten en stor julkampanj där man trummar på ”upp till 60 månader räntefritt – helt utan avgifter”.
Men löftet gäller bara om man kan uppfylla betalningsplanen till punkt och pricka, annars kan det bli dyrt. Är du sen med en betalning övergår den räntefria krediten till ett lån med en ränta på 14 procent. ”Men detta villkor, att en sen betalning gör att ränteerbjudandet ändras helt, nämns överhuvudtaget inte på Elgigantens hemsida”, skriver SvD i en artikel om saken.
Räntefritt är alltså inte räntefritt i alla lägen. Frågan är vad det egentligen borde kallas. Att du hamnar i en skuldfälla, kanske.
Andra bloggar om: Räntefritt, Elgiganten, Delbetalning, Avbetalning
]]>Det är väldigt få butiker som har ett get bageri. Jag känner till några få sådana. I stället brukar butiksbakat betyda att brödet har gräddats, eller till och med slutgräddats, i butiken.
I de allra flesta fall står ”butiksbakat” för så kallad bake-off. Brödet levereras i fryst form till butiken, som sedan gräddar det. Det ger butiken flera fördelar, framför allt tar de ut ett högre pris.
Butiken bakar alltså inte brödet. I mina ögon handlar det om vilseledande marknadsföring.
Samma inställning verkar Livsmedelsverket ha. Som jag tidigare berättat har de kritiserat kedjan 7-eleven för dess marknadsföring av bröd. Enligt verket är det olagligt att kalla bake off-bröd för ”nybakat” eftersom sådant bröd ska vara bakat från grunden samma dag som det säljs. Det skrev jag om våren 2011, men det verkar inte ha hänt något.
Det kanske vore dags för en anmälan till Konsumentverket som brukar hantera frågor om vilseledande marknadsföring.
Andra bloggar om: Bröd, Butiksbakat, Nybakat, Bake off, Marknadsföring, Livsmedelshandel
]]>Men det är gratis, och enkelt, att själv spärra sitt privata nummer mot säljsamtal. Du ringer helt enkelt 077-228 00 00 från den telefon som ska spärras, och följer instruktionerna. En länk till NIX-registret finns i bloggens länklista nere till höger.
Företaget Nix Spärrservice, som inte ska förväxlas med föreningen bakom registret, ägnar sig alltså åt att enbart försöka dra konsumenter på pengar. Föreningen bakom registret har reagerat och sänt ut ett varningsmeddelande, likasom Konsumentverket. Testfakta har skrivit en artikel om skojeriet som publiceras ibland andra i DN.
Andra bloggar om: Nix Spärrservice, NIX, NIX-registret, Telemarketing
]]>Avgörandet gäller brödet under namnet ”Dr Sterns Hembakat Lant” som säljs under varumärket Lockarps. Men producenten håller inte med.
-En limpa i bröddisken som har varumärket Lockarps på påsen, det tror väl ingen människa att den skulle vara hembakad i ordets egentliga mening, säger producenten Håkan Sigvant på Sigvants Bageri till Sydsvenskan.
I mitt tycke är det här ett gränsfall, men brödet är inte hembakat. Jag drar omedelbart en parallell till ordet butiksbakat, som ofta möter oss. I det fallet är brödet bara gräddat i butiken, det handlar om så kallad bake-off. Butiken köper bröd som är färdigt i fryst form. Det är bara själva gräddningen som sker i butiken. Ska det få kallas butiksbakat? I stället vore butiksgräddat en sannare beteckniing.
Andra bloggar om: Dr Sterns Hembakat Lant, Lockarps, Reklamombudsmannen, Hembakat, Butiksbakaat, Reklam, Marknadsföring
]]>Efter en anmälan från en privatperson har RON prövat affärskedjans reklampåståenden. Nämnden anser att reklamen är vilseledande och hänvisar till Internationella handelskammarens regler för reklam där det framgår att reklamen ska ”bedömas utifrån det intryck den ger konsumenterna vid en flyktig kontakt”. Willys försvarar sig med att man inte påstår sig ha Sveriges billigaste mat utan att man strävar efter att ha det.
Knappast något bra argument från Willys sida.
Andra bloggar om: Willys, Axfood, Reklam, Marknadsföring, Reklamombudsmannen
]]>Nu har KO, Gunnar Larsson, skrivit till Regeringen och begärt förändringar i lagstiftningen, skriver KO i ett pressmeddelande som också uppmärksammas av Ekot.
Varje år anmäler omkring 6000 personer att de känt sig lurade av företag. Det kan handla om företag som marknadsför ”gratis provpaket”, men där kunder mot sin vilja blir abonnenter, skriver Ekot.
KO vill kunna utfärda ett bindande förbud direkt. Det skulle innebära att oseriösa företag inte kan fortsätta lura kunder under lång tid.
– Det skulle underlätta för oss om det var vi på Konsumentverket, och jag som konsumentombudsman, som kan förbjuda viss marknadsföring och därefter får man pröva i domstol om vi gjort rätt, säger Gunnar Larsson till Ekot.
Andra bloggar om: Konsumentombudsmannen, KO, Marknadsföringslagen, Regeringen, Marknadsföring
]]>