Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
En av fördelarna var att jag kunde få en förhandstitt på böckerna och i lugn och ro plocka bland olika fynd. På den tiden ingick små restupplagor i rean och kunde ibland kosta några kronor. Jag brukade chansa på några stycken och gjorde ofta fynd i form av läsupplevelse.
Reabesöken fortsatte under min studietid i Linköping. NB fanns även där och jag var bekant med personalen. Jag handlade en hel del, trots kärv studentekonomi.
Aå småningom spårade bokrean ur, som bekant. Förlag och grossister minimerade sina lager och specialupplagor av dålig kvalitet började bli vanliga. Då minskade min entusiasm betydligt, liksom mina inköp.
Nu har visserligen bokhandeln skärpt till sig, usla specialupplagor är inte lika vanliga men de riktiga fynden lyser mest med sin frånvaro.
Numera brukar jag först besöka borden med mat- och kokböcker, matnörd som jag är. För några år sedan köpte jag Leif Mannerströms utmärkta bok ”Husmanskonst” på rean och jag vill även minnas att en av mina bästa och mest använda kokböcker, ”Kallskänkans kokbok” av Carin Chädström, är inköpt på en rea.
Men i år är matboksbordet mest en besvikelse. Diverse kokböcker av olika tv-kockar och annat ointressant. Inga inköp där alltså, men jag noterar att två klassiker, ”Sju sorters kakor” och ”Rutiga kokboken”, dyker upp på rean igen. För vilken gång i ordningen vet jag inte, specialupplagor?
Men jag hittar några intressanta böcker som jag kan tänka mig köpa. Jag har inte hunnit läsa Donna Tartts ”Steglitsan” (som hon fick Pulitzer-priset för) och Richard Fords omtalade ”Kanada”. Och habegäret väcks av en klassiker i nyöversättning, Buddenbrooks av Thomas Mann. Den var en stor läsupplevelse för mig, under gymnasietiden.
Som vanligt publicerar tidningarnas kulturredaktioner artiklar om rean. SvD kör en TT-artikel, GP samma TT-artikel men har också en egen och HD har en kritisk artikel om rean och branschen. Även DN skriver om rean.
Andra bloggar om: Bokhandel, Rea, Bokrea, Kultur, Litteratur, Böcker
]]>Till min stora förvåning verkar morgontidningarna numera ägna stort utrymme åt melodifestivalen, som om det var en verklig händelse. DN ägnar en hel rad artiklar åt ”festivalen”, SvD färre. Även GP verkar betrakta festivalen som en verklig händelse medan HD har en mer återhållen rapportering.
Det kanske inte är så konstigt att morgonpressen är i kris när verkliga händelser får stå tillbaka för pseudo-dito och rent skräp.
Andra bloggar om: Media, Melodifestivalen, Pseudohändelser
]]>Enligt BBC har utbytet gjorts efter en webb-omröstning. Ganska smart eftersom det ger uppmärksamhet, som synes.
]]>Försäljningen av obefintliga biljetter har senare upprepats.
Nu har Konsumentverket granskat bolagets marknadsföring av evenemangsbiljetter och då uppmärksammat att Biljett Nu i sin marknadsföring påstår att kunderna är garanterade biljetter – ett löfte som det visat sig bolaget inte alltid kan uppfylla. Marknadsföringen är därför vilseledande. Det skriver KoV i ett pressmeddelande som även uppmärksammas av TT i flera tidningar och av SR.
KoV har även kallat representanter för de bolag som är verksamma i branschen till ett möte. Syftet med mötet är att diskutera de problem som Konsumentverket uppmärksammat vad gäller andrahandsförsäljarnas marknadsföring, skriver KoV.
Andra bloggar om: Biljett.nu, Biljett Nu, Andrahandsbiljetter, Konsertbiljetter, Sportbiljetter, Matchbiljetter
]]>På Polisens webbplats finns bilder på de förfalskade biljetterna och polisen uppmanar alla som köpt biljetter på Blocket att kolla om de är giltiga.
– Vi uppmanar alla som köpt i andra hand att kolla sina biljetter, säger Anders Olofsson, kommissarie på bedrägeriroteln i Stockholm, till TT.
Har man köpt en blå biljett via Blocket och fört över pengar till ett Swedbank-konto vid köptillfället, finns det risk att man blivit lurad.
Andra bloggar om: Konsertbiljetter, Förfalskning, Blocket
]]>Trots detta ökar musikförsäljningen. Det beror bland annat på att andra entreprenörer hittat på andra sätt att paketera musik, som till exempel iTunes, Spotify och Rdio.
I SvD kan vi läsa om de misstag som branschen gjort. De ville fortsätta att sälja album som förut, bara med annan teknik. Existerande marknader och affärsmodeller skulle skyddas till vilket pris som helst, skriver SvD.
Ett av misstagen var nog att jaga fildelarna. Samtidigt som musikförsäljningen ökar et har aldrig har det varit så många som fildelar i Sverige som nu, enligt rapporten ”Svenskarna och internet” från nätstiftelsen .SE. Vad gäller köp av musik visar alltså statistiken att de som helst betalar för musik på nätet också är de som fildelar mest, berättar Sveriges Radio.
Musikbranschen borde alltså tänka om. Gå i gamla banor lönar sig inte!
Andra bloggar om: Musikförsäljning, Fildelning, Strömning, Streaming, Musikbranschen
]]>Där kan man till exempel läsa om snabbnudelmuseet i Osaka, Japan, och Spam-museet i Austin, USA. Det sistnämnda utlovar 1.500 kvadratmeter burkskinksrelaterade spel och nöjen likväl som struntsaker och artefakter som The Spam Diner och vintage Spamreklam.
Frågan är om något av museerna är värt en resa.
]]>Men nu är det slut med det, i den senaste budgeten ingår återinförda avgifter, berättar SvD.
-Det har varit ett tufft beslut, men när Sverige ser ut att stå inför ett svårt ekonomiskt läge är det vår prioritet att säkra verksamheterna, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP) till SvD.
Vuxenentrén kommer att hamna på mellan 50 och 80 kronor. Vilka grupper som kommer att drabbas är inte svårt att räkna ut.
Jag kan inte tycka annat än att även detta är ett obegåvat, kultur- och kunskapsfientligt, beslut.
Uppdatering: Även P4 Radio Stockholm uppmärksammar ”återinträdet”.
Andra bloggar om: Stockholm, Stadsmuseet, Medeltidsmuseet, Museer, Entréavgift
]]>Betalar man för premium-kontot ska man kunna få 320 kilobit per sekund. Men endast en tredjedel av låtarna går att få i den kvaliteten vid strömning. Detta enligt en bloggare som har analyserat 115 slumpmässigt utvalda låtar. Ändå gick 100 av låtarna att få med den erforderliga höga kvaliteten om man i stället valde att ladda ner dem.
Spotify lyckas inte förklara varför det är så. Det är bara att konstatera att Spotify inte levererar vad kunderna betalar för.
Spotify, Strömmande musik, Streaming, Internet, Musiktjänster
]]>Nu läser jag i Sydsvenskan om att biljettsajten biljettnu.se säljer biljetter till Roxette-konserten på Tivoli för 495 kronor styck. Vad kunden får är entrébiljetter till Tivoli, värda 95 danska kronor vilket motsvarar cirka 120 svenska kronor.
När jag kollar på biljettsajten framgår det inte att det bara är frågan om entrébiljetter till Tivoli, det står bara ” Säkra din inträdesbiljett till Roxettes spelning på det klassiska Tivoli i Köpenhamn nu”.
Det kanske inte är olagligt, men den person som Sydsvenskan berättar om känner sig lurad. Han trodde att det rörde sig om så kallade inner circle-biljetter, sittplatser som kostar lite extra, säger han till tidningen.
Sydsvenskan har inte lyckats få någon kommentar från biljettnu.se.
Andra bloggar om: biljettnu.se, Roxette, Tivoli, Köpenhamn, Biljetter, Konsertbiljetter
]]>