Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22
Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2.php on line 8
Inget av tvättmedlen klarade blåbärsfläckar, konstaterar Plus som utnämner Ariel till testvinnare. På delad andraplats kommer Via och Grumme.
När jag jämför med Testfaktas tidigare test av 6 flytande tvättmedel slår det miga att det är samma rankning mellan de tre tvättmedlen där.
Andra bloggar om: Tvättmedel, Flytande tvättmedel, Test
]]>Nu ser jag att Råd & rön testat tvättbollarna och kommit fram till att de är helt utan verkan i tvättmaskinen. Tvätten blir inte renare med en tvättboll.
– Varmt vatten är i sig ett ganska bra rengöringsmedel, särskilt tillsammans med den mekaniska bearbetning som tvättmaskinen ger, säger Råd & Röns testchef Ronny Karlsson.
För mig som har en god naturvetenskaplig utbildning är det lätt att konstatera att några av tillverkarnas förklaringar är rent nys, något som också uppmärksammas av tidningen.
”Det strålar negativa joner för att försvaga ytan på tyget så att smuts lossnar lätt, utan rengöringsmedel” är ett exempel på argument.
– Negativa joner ”strålar” inte, och de kommer inte att ”försvaga” ytan på tyget, vilket väl heller inte kan vara önskvärt, säger kemisten Margareta Östman på Kemikalieinspektionen till R&R.
Rent hokus-pokus, alltså. Du kan lika gärna idka handpåläggning på maskinen, det är dessutom gratis.
Andra bloggar om: Tvättbollar, Tvättnötter, Test
]]>– Det är förstås oacceptabelt att dyra specialprodukter inte fungerar bättre än vanligt diskmedel. Det är viktigt att man som konsument känner till detta, säger Folksams miljöchef, Jan Snaar.
Mögeltvättstestet är en del i Folksams färgtest av Sveriges vanligaste utomhusfärger. I fjol fick endast 7 av 45 testade färger godkänt. 21 utomhusfärger hade då efter två år möglat så mycket att Folksam helt avrådde från köp. En rekommendation som fortfarande gäller.
Färgindustrins standardråd till konsumenterna är att underhållstvätta huset varje eller vartannat år. Men Folksams test visar att de dyra specialmedlen inte är speciellt verksamma.
Slutsatsen av Folksams test är att det bästa sättet att komma till rätta med mögel och alger på målade träfasader är att först tvätta fasaden och sedan måla den med en bra färg, till exempel Alcro Bestå. Vad gäller tvättningen kan man lika gärna använda Yes diskmedel som dessutom är mycket billigare än dyra specialmedel, skriver Folksam.
Andra bloggar om: Husfasad, Mögel, Mögeltvätt, Underhåll, Fasadfärg
]]>De produkter som Läkemedelsverket har analyserat används för att göra håret rakare. Resultatet från behandlingarna varar i 2-4 månader. Produkterna används främst på hårsalonger, tillsammans med värmebehandling/plattång. Innehåller produkterna formaldehyd frisätts ämnet vid värmebehandlingen, vilket kan orsaka besvär för frisör och kund.
Vilka produkter det är fråga om framgår av pressmeddelandet och en del av företagen bakom produkterna har redan beslutat ersätta dem med ofarligare varianter.
Andra bloggar om: Hårvård, Hårvårdsprodukter
]]>För att reda ut det hela tar jag kontakt med kemikalieinspektionen.
– Det rör sig troligtvis om ett ämne i gruppen tio-urea, konstaterar Ulf Rick, kemist på inspektionen. Om putsen innehåller mer än 0,1 procent av dessa ämnen måste förpackningen vara märkt på detta sätt. Det finns inga definitiva bevis för cancerrisken, men du kanske inte ska dricka av putsen. Men du kan nog lugnt putsa vidare, säger han.
Andra bloggar om: Silverputs, Cancerrisk, Märkning
]]>Det är framför allt färgernas förmåga att skydda mot mögel som Folksam kritiserar. Bara 7 av 45 färger får godkänt.
– Vi avråder från köp av de färger som får underkänt. Graden av mögelpåväxt på dessa är helt oacceptabel, säger Folksams miljöchef Jan Snaar på Folksams webbplats.
Men färgbranschen är kritisk. Olof Holmer, vd för Sveriges Färgfabrikanters Förening, menar med utgångspunkt från Folksams tidigare studier att små skillnader överdrivs i testerna, medan viktiga faktorer som väder och mikroklimat bortses ifrån, skriver Plus.
På Folksams webbplats finns en lista över Folksams ”bästa köp”.
Andra bloggar om: Färg, Utomhusfärg, Test, Folksam
]]>Testet gjordes på tre olika material och åtta fläckar. Fläckarna utgjordes av var sot, banan, rödvin, blåbär, choklad, olivolja, kaffe och färgad underlagskräm.
Testvinnare blev Vanish, som tog bort 23 av 24 fläckar, och på jumboplats kom Stain off fläckborttagning.
På andra plats kom Wine stain remover, som avlägsnade 22 fläckarna. Sprejen Ta bort och tvättmedlet Willys color är något sämre. Ta bort klarar 19 av 24 fläckar och tvättmedlet 18 av 24. Stain off lyckades bara ta bort hälften av fläckarna.
Andra bloggar om: Fläckar, Fläckborttagning, Kläder, Textilier, Fläckborttagningsmedel
]]>På sistone har vi överösts med reklam för munskölj, med samma argument. Men tandläkare anser att god tandborstning är ett bättre medel för bra munhygien, läser jag i GP. Och vi ska använda fluortandkräm.
Fluor är universallösningen för den som vill undvika hål i tänderna. Samt noggrann tandborstning för att städa bort bakterier och få en frisk andedräkt. Det hävdar Ulla Moberg Sköld, övertandläkare på Folktandvården i Västra Götaland.
– Munsköljmedel kan aldrig ersätta tandborstning med fluortandkräm, fastslår hon för GP.
Att ersätta tandborstning med munskölj är helt förkastligt, menar alltså tandläkarna och har du dålig andedräkt bör anledningen utredas. Tala med din tandläkare om saken!
Andra bloggar om: Munskälj, Tandborstning, Munhygien
]]>Skaka ihop ingredienserna. Färdigt.
T-röd har dessutom den finurliga fördelen att det smakar rent fruktansvärt illa, så man passar sig noga för att stoppa fingrarna i munnen. Vilket är en fördel i dessa tider, skriver GD.
Jag tar inget som helst ansvar för receptet, jag har inte provat själv. Men en reflektion är att T-röd inte bara smakar illa, den luktar starkt också. Risken är väl att du luktar som en sämre a-lagare. Men då får du skriva till GD och klaga.
Andra bloggar om: Handsprit
]]>Biologen och myggodlaren Emma Åhlén fick i uppdrag att utföra testet i myggbaracken, som hon har hemma på sin gård några mil norr om Umeå, skriver Testfakta.
Hon applicerade myggmedlen på fyrkantiga skumgummiplattor, som i strukturen påminner om mänsklig hud, och som myggorna tycker om att sitta på. Plattorna placerades ut inne i myggodlingen med en halv meters mellanrum. Dessutom sattes en kontrollplatta upp som bara var behandlad med vatten. Efter trettio minuter, efter tre timmar och efter sex timmar räknades antalet mygg som satt på varje platta.
Alla testade preparat fungerade – den platta som det satt klart flest mygg på var den som var obehandlad. Men det gick också att utläsa ett par tydliga skillnader mellan de olika medlen.
US622 och Mygga Natural var bättre än övriga medel i testet. Dessutom kunde man konstatera att Autan kräver mycket myggmedel för att ge bra effekt, sammanfattar Testfakta resultatet.
Testfakta och tidningarna har tabeller som sammanfattar resultaten.
]]>