Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/feed-rss2-comments.php on line 8 Kommentarer till Myter om mat http://konsumenter.se/blogg/?p=873 Mon, 09 Jun 2008 18:39:46 +0000 hourly 1 https://wordpress.org/?v=5.7.12 Av: Pelle http://konsumenter.se/blogg/?p=873&cpage=1#comment-19511 Mon, 09 Jun 2008 18:39:46 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=873#comment-19511 Visserligen finns det i vissa fall olika former av ett visst vitamin, där den ”naturliga” varianten anses mer effektivt (E-vitamin om jag minns rätt – om det nu ens stämmer – gör det det Carl?), men när det gäller A- och D-vitamin tror jag ”naturligt” och ”onaturligt” är identiska. Har för mig att man UV-bestrålar lättmjölken för att D-vitamin ska bildas och det låter ju i så fall ungefär lika naturligt som att D-vitamin bildas i kroppen när huden får UV-ljus från solen. Jag är för övrigt helt på Carls sida och håller med om allt han skrivit ovan.

Man kan tillägga att lättmjölk innehåller mer A- och D-vitamin än standardmjölk (läs på förpackningarna!). En rimlig förklaring kan vara att man i lättmjölken (0,5%) velat ta fram mjölkens naturliga innehåll av A- och D-vitamin. Standardmjölk (3%) bör rimligen innehålla lite mindre A- och D-vitamin än mjölk direkt från korna (4,2-4,4%) eftersom en del fett tagits bort och inget extra A- eller D-vitamin tillsatts.

Jaså, Kristin, har ”inget syntetiskt” varit nyttigt hittills… Har inte tillsatser av olika ”syntetiska” vitaminer och mineraler i vår mat för många årtionden sedan fått bukt med diverse (folk)sjukdomar? Det gäller väl t.ex. jod i salt (motverkar struma). Är osäker på om det även gäller järn eller B-vitamin i mjöl osv. Jag vill medge att med dagens varierande kost så kan en del av dessa historiska tillsatser möjligen ha spelat ut sin roll och kanske t.o.m. vara skadliga om det eventuellt (?) kan bli för mycket av det goda, men det var nog på goda grunder man en gång valde att tillsätta dem.

Tillsatser av järn i mat lär inte alltid vara så lyckat för män. För mycket järn har samband med hjärtsjukdomar, har jag läst (om det nu är belagt i ytterligare studier?). Dock lider fortfarande många kvinnor av järnbrist. Ironiskt nog bör kvinnor äta mer av vad som i vissa kretsar ses som ”manlig” mat (visst, löjligt) som t.ex. biff och män kanske inte bör ta in alltför mycket järn (men järn ingår vanligen som en av ingredienserna i multivitamintabletter så sanningen är kanske mer komplicerad än så).

Personligen tror jag att det finns en evolutionär orsak bortom endast muskelstyrka och kroppsstorlek till varför män traditionellt gjort det som är farligt (t.ex. att försvara stammen eller gå på jakt) och att kvinnor har ansetts behöva ”skyddas” och det är att kvinnor automatiskt förlorar blod varje månad, medan män inte gör det och att det därför bör vara mindre skadligt för en man att förlora en halv liter blod i strid än för en kvinna.

]]>
Av: Rune http://konsumenter.se/blogg/?p=873&cpage=1#comment-14169 Fri, 21 Mar 2008 23:17:41 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=873#comment-14169 Kristin:

”De syntetiska mineralerna och vitaminerna är inte naturliga”

”Dessa syntetiska ämnen kanske inte alls är så nyttiga…troligen inte, inget syntetiskt har varit det hittills”

Du har inte pluggat speciellt mycket kemi & biologi va?

]]>
Av: Kristin http://konsumenter.se/blogg/?p=873&cpage=1#comment-13682 Mon, 17 Mar 2008 11:20:37 +0000 http://konsumenter.se/blogg/?p=873#comment-13682 Angående mjölkartikeln : Sara Ask skrev att den fettfattiga mjölken innehåller lika mycket vitaminer och mineraler som orginalmjölken. Detta är sanning- MEN- vitaminerna och mineralerna försvinner när man tar bort fettet och då måste man tillsätta detta på syntetisk väg. De syntetiska mineralerna och vitaminerna är inte naturliga för kroppen och inte i närheten så nyttiga som de äkta.

Jag tror att det kan ligga mycket i det signaturen Erik L skriver, och därför tycker jag det känns skrämmande att det dementerande svaret läses av tusentals människor. Hur kan hon veta att hon har rätt? Dessa syntetiska ämnen kanske inte alls är så nyttiga…troligen inte, inget syntetiskt har varit det hittills.

/Kristin Björkebäck

]]>