Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Storebror kommer närmare
 • Lagstiftning, Regeringen 15.06.2008

  Lagom till midsommar kommer riksdagen att ta beslut om den nya ”FRA-lagen”. Lagen innebär i korthet att FRA får möjlighet att avlyssna data- och telefontrafiksom passerar Sveriges gränser. De flesta tidningar, till exempel DN och SvD har haft artiklar om lagförslaget. Lagen motiveras som ett inslag i kampen mot terrorism.

  Jag ser lagförslaget som ett oerhört ingrepp i den personliga integriteten. Den strider dessutom mot våra grundlagsskyddade rättigheter, till exempel meddelarskydd och brevhemlighet. Den som vet något om internet inser raskt att det är en ren slump om datatrafik, med både avsändare och mottagare i Sverige, passerar landets gränser.

  Jag är dessutom fullständigt övertygad om att lagen inte kommer att leda till att man fångar en enda terrorist. Inte ens terrorister är så korkade att de skickar mejl som kan avslöja dem. Dessutom finns stora möjligheter att dölja såväl avsändare och mottagare som mejlets verkliga innehåll. Det enda jag kan tänka mig att FRA kan avslöja är korkade terrorist-wannabies.

  Lagen är ett allvarligt hot mot meddelarfriheten. Var och en ska fritt kunna lämna uppgifter till media, utan att bli efterforskad. Den rätten är grundlagsskyddad. Men nu kommer sådana kontakter att hamna i FRA:s garn. Visserligen säger lagförslaget att alla sådana uppgifter omedelbart ska förstöras, men vem glömmer på kommando?

  Förslagets förespråkare kör med det gamla argumentet – Har du rent mjöl i påsen har du inget att frukta. Men erfarenheten visar att liknande möjligheter förr eller senare har missbrukats. Det visas till exempel då folk med tillgång till datasystemen snokat i kändisars sjukjournaler.

  Om riksdagen klubbar förslaget borde varje ja-röstare skämmas!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 18:49

 • 6 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.