Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Glasögon till barn – en klassfråga?
  • 4 av 10 föräldrar har inte råd med glasögon till sina barn och allt fler tvingas söka privata bidrag, visar en undersökning från organisationen Majblomman, som SvD berättar om. Värst är det i Stockholm där bidraget slopades redan 2004.

    Kartläggningen sammanfattas i rapporten Briller och barn och visar att endast tre landsting erbjuder gratis glasögon till barn. I Stockhom ges inga bidrag överhuvudtaget medan majoriteten av de landsting som ger bidrag enbart täcker glasen och inte bågarna.

    – I de flesta fall där bidrag ges handlar det om 400-500 kronor. Det räcker inte långt när bågar och standardglas kostar mellan 1 000 och 2 500 kronor, säger Lena Holm, generalsekreterare, till SvD.se och påpekar att bidraget i många fall bara ges till och med 7 års ålder.

    – Detta trots att man vet att synen inte är färdigutvecklad förrän i 8-10-årsåldern.

    Nu kräver organisationen att politiker betraktar nedsatt syn bland barn på samma sätt som nedsatt hörsel eller andra funktionsnedsättningar.

    – Glasögon bör betraktas som en medicinsk behandling och omfattas av högkostnadsskyddet. Barn vars föräldrar inte har råd med glasögon riskerar att hamna på efterkälken om de inte får rätt utrustning och kan hänga med i skolan, säger Lena Holm till SvD.

    Det här hade jag ingen aning om. Mina barn har lyckligtvis bra syn. Jag förutsatte nog att dålig syn skulle betraktas som andra funktionsnedsättningar. Synen är ju fundamental för att kunna hänga med i skolan. Det här är något som måste ändras – betydligt viktigare än till exempel sänkt skatt!

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:06

  • 2 Kommentarer

    • […] råd med ett mål varm mat till sig och sina barn och närmare 23 000 barn har av ekonomiska skäl inte fått nya glasögon, trots att de har synfel. En av tio föräldrar har inte råd att hämta ut medicin […]

    • Sofia skriver:

      Hej! Vi har tur i våran familj då både jag och min man arbetar.. Våra tre barn har glasögon och vi bor i stockholmslän (dvs inget bidrag) 🙁

      Tacksam för våra jobb för utan glasögon så hade två av våra barn ej kunnat gå i skolan för att dom ser så dåligt, det finns säkert andra familjer som inte har det så bra.

      REGERINGEN inför GRATIS glasögon till barn under 16 år…!!!!!!!

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.