Lågkonjunkturen får inte svenskarna att skära i sin semesterbudget – men den får oss att stanna i Sverige. Det är en slutsats som Turismens utredningsinstitut drar efter att ha analyserat tre olika semesterundersökningar, läser jag i DN.
Peter Terpstra, turismanalytiker på den statliga myndigheten Tillväxtverket, säger att de flesta undersökningar som gjorts om årets semestrar pekar åt samma håll.
– Vi gör inga regelrätta prognoser, men i år känns det som att så många olika faktorer pekar åt samma håll. Lågkonjunktur och en svag krona gör att de flesta bedömare är eniga om att många kommer att stanna hemma. Sedan kan det hända saker man inte har kontroll över, urdåligt väder kan göra att det svänger ganska snabbt, säger han.
Att stanna i Sverige innebär dock inte nödvändigtvis att man stannar hemma. Campingbranschen räknar med en rekordsommar, när de billigare boendeformerna ökar på bekostnad av de dyrare, berättar Terpstra. Dessutom vill vi gärna aktivera oss. Hängmattan är passé, skriver DN.
Själv har jag aldrig förstått varför man ska lämna våra nordiska hemtrakter under sommaren. Att åka till exempelvis Medelhavet under sommaren är för mig obegripligt. Där är det bara extremt hett med allt det för med sig. En sådan resa vill jag göra sent på hösten eller tidigt på våren.
Lämna ett svar