Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » KO vann över försäkringsbolaget GAR-BO
  • Nyligen bloggade jag om försäkringar mot byggfel. Försäkringarna gav dåligt skydd och hade snåriga avtalsvillkor. Nu meddelar Konsumentverket att villkor hos ett av bolagen, GAR-BO, underkänts i Marknadsdomstolen.

    När du bygger hus är du enligt lag tvungen att teckna en så kallad byggfelsförsäkring, skriver KoV. GAR-BO är ett av två bolag på den svenska marknaden som erbjuder försäkringen. Bolaget säljer även färdigställandeförsäkringar.

    I båda försäkringarna har GAR-BO avtalsvillkor som ger bolaget rätt att alltid godkänna besiktningsmannen som gör slutbesiktningen. Men enligt lagen har konsumenten rätt att själv utse besiktningsman, utan inflytande från bolaget. Genom GAR-BO:s villkor berövas konsumenten sin valfrihet. Konsumentombudsmannen, KO, anser att villkoret är en tydlig och allvarlig överträdelse. Marknadsdomstolen instämmer i detta och förbjuder nu villkoret.

    Domstolen förbjuder även GAR-BO att använda avtalsvillkor som säger att konsumenten är ansvarig för fel och skador som han själv eller någon som han anlitat orsakat. Villkoret ger intryck av att konsumenten måste ta fullt ansvar för det som försäkringen är till för att skydda. Villkoret kan lura konsumenter och är därför oskäligt, skriver KoV.

    Andra bloggar om: , , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:15

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.