Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Pensionärerna ”stora vinnare”
  • Privatekonomi, Skatter 24.09.2007

    – Pensionärerna är stora vinnare på regeringens politik att satsa på att få fler i arbete, genom den direkta kopplingen mellan inkomstutvecklingen och pensionernas storlek. Om fler jobbar betalar fler skatt, vilket i förlängningen leder till högre pensioner. Det sade Ingemar Hansson, statssekreterare på finansdepartementet, i en intervju med nyhetsbyrån Direkt. Intervjun publiceras i Privata Affärer.

    Samtidigt har Dina Pengar flera artiklar som tyder på att pensionärerna inte är de stora vinnare som regeringen vill påstå.

    Arne Larsson, 73, har tvingats sälja bilen och ta ut nästan alla sparpengar för att få råd att leva, berättar de i en artikel.

    – Det kan inte vara så att man blir bortglömd när man slutar jobba. Vi går back varje månad. Jag har tagit från sparkapitalet, men det har börjat tryta nu. Och jag sålde bilen för tre månader sedan, säger Arne till Dina Pengar. Han hade hoppats på lägre skatt, även för pensionärer. Men någon sådan blev det inte.

    Pensionärernas Riksorganisation har också reagerat på pensionärernas frånvaro i regeringens budget. De pekar på att jobbskatteavdraget ökar klyftorna mellan löntagare och äldre.

    – Vi tycker att det är både omoraliskt och åldersdiskriminering. Pension är en uppskjuten lön, men när vi får ut den ska vi ändå betala en högre skatt än löntagare. Vi vill ha ett grundavdrag som är lika för alla, säger Anders Teljebäck, förbundssekreterare i PRO till Dina Pengar.

    Dina Pengar har också en artikel om Birgit Larsen, 72, som inte vet om hon kan bo kvar i sitt hus. I hennes fall är det den nya uppskovsräntan på reavinstskatt som spökar.

    – Det kostar mig 1.000 kronor i månaden. Jag kommer att bli tvungen att ta lån för att kunna bo kvar, säger Birgit Larsen.

    Den nya – retroaktiva – ränteregeln slår enligt Villaägarna främst mot pensionärer som sålt sina hus och barnfamiljer som bytt till större boende.

    – I båda fallen handlar det om människor som har små marginaler i ekonomin. Detta blir ett jättebekymmer, säger Elisabeth Österman, vice förbundsdirektör till Dina Pengar.

    Två exempel på hur svaga pensionärer kan drabbas. Många pensionärer tillhör också de svaga grupper som drabbas av regeringens politik.

    Mot den bakgrunden får Finansdepartementets resonemang om ”stora vinnare” mig att tänka på en rad i en gammal protestsång av Joe Hill – ”You’ll get pie in the sky when you die”.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:41

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.