Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Konsumentåret 2009 – Det mesta var sig likt
 • Allmänt, Krönikor 07.01.2010

  2009-1 I vanlig god ordning tar jag mig en titt på föregående årskrönika – och slås av att det mesta är sig likt. En konsumentminister som ingenting gör, framgångar för skivbolagslobbyn, en regering som ägnar sig åt att misshandla de svaga i samhället och den sedvanliga livsmedelsskandalen.

  Vår konsumentminister, Nyamko Sabuni, har som vanligt inte gjort något som helst avtryck i konsumentpolitiken. Jag börjar allt mer luta åt teorin att hon förlorat någon form av lottdragning när posten som konsumentminister skulle tillsättas.

  Skivbolagslobbyn fick igenom IPRED-lagn, som ger dem rätt att ta reda på vem som står bakom ett visst IP-nummer. Enligt lobbyisterna bakom lagen är det för att ge de stackars artisterna bröd på bordet. Men forskning visar att artisterna tjänar på fildelning, så argumenten är inte särskilt välgrundade. Lagen verkar vara till mest för skivbolagen, som inte kan anpassa sig till ändrade förutsättningar.

  Det är många som har fått det bättre. Sänkta skatter och rekordlåga räntor har gjort att många fått mer pengar i plånboken. Men det gäller inte alla, den som inte jobbar ska inte heller äta, verkar regeringen resonera.

  Det blev klart att pensionerna sänks från årsskiftet. Visserligen tog partierna bakom den senaste pensionsuppgörelsen, de borgerliga och socialdemokraterna, till ett räknetrix för att mildra sänkningen, men det kommer att slå i andra änden. En eventuell, framtida, höjning kommer att ta längre tid. Pensionärerna fick dock lite nålpengar av regeringen i form av en smärre skattesänkning, men någon riktig sänkning var det inte fråga om.

  Den stora skandalen var dock behandlingen av de långtidssjuka. Svårt sjuka människor skulle betraktas som arbetslösa och tvingas till arbetsförmedlingen. Det uppmärksammades först i slutet av året, trots att lagstiftningen klubbats långt tidigare, när en grupp cancerläkare skrev en debattartikel om detta. Regeringen blev tvungen att raskt modifiera regelverket.

  I slutet av året kom regeringen äntligen med ett lagförslag som riktades mot de förbaskade sms-lånen. Kreditprövning och ångerrätt var ingredienser, men reglerna träder i kraft först vid nästa årsskifte.

  Vi fick också den sedvanliga livsmedelsskandalen. Den här gången rörde det sig om vanvård av grisar, av svenska grisuppfödare. Många hade väntat sig att det skulle resultera i minskad försäljning av julskinka, men så blev det inte.

  Jag vill också ge en blomma till Konsumentverket. Trots att regeringen vägrar kompensera dem för de merkostnader som flytten från Stockholm innebar, jobbar de på. Den nya besättningen med jurister har varit aktiva, och innovativa, när det gäller att jaga avarter. Ett gott exempel är deras aktivitet när det gäller att få sms-lånebolagen att faktiskt redovisa sina ockerräntor.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:17

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.