Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Avgiften högre än fastighetsskatten för vissa
 • Jag har tidigare berättat att Villaägarnas riksförbund och Statistiska centralbyrån har räknat ut att 220.443 fastighetsägare kommer att få betala mer än tidigare med den nya fastighetsavgiften. Nu berättar Sydsvenskan om några fall.

  – Den nya fastighetsavgiften kostar oss nästan en miljon mer i år. Vi känner oss lurade, säger David Homayoun Lafitpour, ordförande i en av HSB:s bostadsrättsföreningar i Lund till tidningen.

  Efter många turer avskaffades fastighetsskatten av riksdagen i höstas. Nu skulle småhusägare betala en avgift på 0,75 procent av taxeringsvärdet, dock max 6000 kronor om året.

  För hyreshuslägenheter och bostadsrätter sattes den nya kommunala fastighetsavgiften till 0,4 procent av taxeringsvärdet, med maxgränsen 1200 kronor.

  Efterhand har bostadsrättsägare i radhusområden insett att de förlorar på reformen. De räknas som småhusägare.

  – Bostadsrätterna har länge varit straffbeskattade. Föreningarna kan inte göra samma avdrag som villaägarna. Det här kommer att leda till att ännu fler småhusföreningar avvecklas och blir vanliga egnahem. Det är synd, många tycker det är skönt med bostadsrätt där man slipper sköta allt fastighetsunderhåll själv, säger Göran Olsson, vd för Sveriges Bostadsrättscentrum, SBC, till Sydsvenskan.

  Alla kommer att tjäna på den ”avskaffade” fastighetsskatten, lovade allianspartierna inför valet. Nu har vi sett vad det vallöftet var värt. Men i Täby och Djursholm jublar de fortfarande.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 17:00

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.