Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Omdiskuterade färgämnen i butikshyllorna
  • godisDe omdiskuterade azo-färgämnena finns i en rad produkter i svenska butikshyllor visar en undersökning som tidningen Råd&Rön gjort.

    De så kallade azo-färgämnena är omdiskuterade. De var tidigare förbjudna i Sverige, då på grund av risken för allergi. Vid EU-inträdet var Sverige tvunget att ta bort förbudet. Nyligen kom en undersökning där forskarna kopplade färgämnena till hyperaktivitet hos barn. De resultaten är ännu inte bekrä’ftade.

    År 1999 undersökte Livsmedelsverket förekomsten av azofärgämnen i olika livsmedel. Då hittade man bara en produkt, en dryck, som innehöll två azofärger. 2006 upprepades undersökningen, den här gången med ett betydligt mer nedslående resultat. Sex av totalt sju godkända azofärger påträffades i godis, drycker, desserter, smaksättningspastor, nudlar, chips och kaviar, skriver Råd&Rön.

    Nu har Råd&Rön granskat en rad produkter. Förutom azo-färgämnen letade de också efter E 104, kinolingult, som också pekas ut i studien om hyperaktivitet. Det är inget azofärgämne och har aldrig varit förbjudet i godis och läsk i Sverige.

    Resultaten är skrämmande. Färgämnena hittades i en rad produkter som lösgodis, läsk, energidrycker, lightsaft, strössel och prinsesstårta.

    Färgämnena är onödiga och borde rensas bort. Men det är bara vi konsumenter som kan trycka på.

    Även SvD har en artikel om undersökningen.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 10:32

  • En Kommentar

    • Susanne Felt skriver:

      Intet är nytt under solen, nåja. Jag testades för allergi mot AZO-färger och natriumbensoat redan 1975. Det visade sig att jag inte tålde något alls av det här.
      Dessutom tål jag inte tobaksrök, parfymer, trycksvärta etc. Rökkänsligheten konstaterades med ett enkelt s.k. provokationstest; på den tiden enkelt att utföra. Testande läkare hade kallat in mig på sin expedition, på avdelningen. Han halade upp en cigarrett ur fickan, tände den och blåste ut ett stort rökmoln i ansiktet på mig. Jag försäkrar, jag reagerade med en astmaatack.
      Då, för mer än 30 år sedan hade läkarna sin expedition på avdelningen och kunde sitta där i frid och ro och röka, på en lungsjukdomsavdelning.
      Med dessa allergier skulle jag därefter leta skola alt. arbete… Säg mig den skola eller arbetsplats som var rökfri på -70talet!
      Att gå och handla var en uppgiven handling, det fanns förg och konserveringsmedel i det mesta.
      Sen kom förbudet mot AZO-färger, vilket gjorde handlandet lite lättare, i fler produkter hade natriumbensoaten bytts mot kaliumsorbat.
      EU-inträdet blev katastrofalt för oss med färgallergi. Det finns ju även i mediciner! Många läkare underlåter att kontrollera vad patienten är överkänslig mot. Är man sövd eller å huvudets vägnar inte klar kan man som jag, få natriumbensoat intravenöst vid operation! Det tog 30 minuter att försöka få ordning på min andning… På ett av landets mest välrenomerade och operationsmässigt högstående kliniker, hände detta 1986. Det var sedan bara att kontrollera i FASS, det var jag som hade rätt. Det har hänt fler gånger på faktiskt, den kliniken att jag fått färg-och/eller natriumbensoat-”kryddad” medicin.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.