Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Marknadshyror – regeringens våta dröm
  • En ny sorts marknadshyror kan ge drastiska hyreshöjningar på delar av den svenska hyresmarknaden, erfar DN. Hyrestaket tas bort, och hyrorna fastställs i förhållande till bostadsköernas längd och bostadsrättspriserna i det geografiska området.

    Hans Lind, fastighetsekonom på KTH och expert i den pågående statliga utredningen om allmännyttans framtid, bekräftar DN:s uppgifter:

    – Jag kan mycket väl tänka mig att man kan behöva höja hyrorna med 30 till 40 procent för att få ner köerna till rimliga nivåer i attraktiva områden i Stockholm och -andra storstäder, säger Hans Lind till DN.

    Påtagliga hyreshöjningar blir det enligt Lind i alla områden med ”väsentlig bostadskö under längre tid”. På en hyra på 8.000 kronor innnebär en 40-procentigt påslag en ny hyra på 11.200 kronor i månaden.

    Utredningen har fått sina direktiv av kommunminister Mats Odell, och ska lägga fram sina slutsatser i början av april, skriver DN.

    Även SvD har en artikel om förslaget.

    Varför inte dubbla hyrorna på en gång, så kanske köerna försvinner helt. Där ingen har råd att bo köar ingen heller. En tokliberal lösning, helt i Mats Odells anda.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:25

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.