Dagspriset på el sjunker på den nordiska elbörsen. De konsumenter som lydde råden om att binda elpriset före årsskiftet kan känna sig lurade, skriver DN.
”Högre elpris efter nyår”, löd rubriken på Energimarknadsinspektionens hemsida.
Anledningen skulle vara att priset på utsläppsrätter väntades stiga och betyda en höjning med 15 öre per kilowatttimme.
Det genomsnittliga spotpriset för månaden innan låg då på 42,5 öre. De stora elhandelsbolagen manade konsumenterna att teckna längre avtal om ett fast pris. Det skulle vara mest förmånligt.
Men verkligheten blev en annan. Genomsnittet för december blev 43 öre och snittet för januari 43,4 öre. Den sista januariveckan sjönk priset på den nordiska elbörsen dag för dag. I fredags, den första februaridagen, låg priset kring 37 öre.
De uppgifter man gick ut med var enbart en kommentar till hur den nya tilldelningskvoten av utsläppsrätter slog mot det då rådande terminspriset på Nordpool.
Den som band priset i tron att Energimarknadsinspektionen hade rätt om prisuppgången kan känna sig lurad, skriver tidningen.
Andra bloggar om: Elpris, Energimarknadsinspektionen, Elavtal
Jag har precis ägnat en stund åt utsläppsrätter och elpris. Orsaken var den lilla skrift från Vattenfall som medföljde räkningen som kom häromdagen. I den påtalas att tilldelningen av utsläpprätter sjunker 2008 och att priset kommer att öka med 13-18 öre/kWt.
Faktum är att tilldelningen inte kommer att minska utan hålla sig på cirka 22,5 miljoner ton även framöver enligt Thea Ohlander på Natuvårdsverket. Åren 2005 och 2006, som det hittills finns statistik för, visar att el-produktionen hade ett överskott av utläppsrätter på cirka 11 procent. Det som kan reducera överskotten och eventuellt orsaka ett underskott från 2008 – vilket innebär att el-producenterna tvingas köpa in utsläppsrätter – är att elproducenterna byggt fler el-energianläggningar.
Ett faktum som döljs i media och elbolagens rapportering om utsläppsrätter och elpris är att i Sverige delas utsläppsrätterna ut gratis.
Varför elbolagen trots gratis utsläppsrätter ända tar betalt som om de tvingats betala för dem förklaras av en person på Vattenfall med Nordens elbörs. Det pris vi betalar för elen är på ekonomspråk marginalpris. D.v.s. vi får betala för all el som om den vore den el som är dyrast att producera. Det innebär att vi betalar för europeisk kolkraft-el – Där tvingas energiproducenter som vattenfall betala för sina utsläppsrätter – trots att det som levereras till oss vanligtvis är betydligt billigare el såsom svensk vattenkraft-el. Mellanskillnaden ger gigantiska vinster till elbolagen.
Hade det inte varit för den gemensamma marknaden hade vi haft ett elpris (marginalpris) baserat på sedvanlig (före avregleringen 1996) svenskproducerad billigare el och sluppit betala för påstådda kostnader för utsläppsrätter.