Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bättre livsmedelsmärkning på gång
  • EU-kommission har lämnat ett förslag till bättre märkning av livsmedel. Det innebär bland annat tydligare ursprungsmärkning, krav på deklaration av näringsvärde och minsta tillåtna storlek på texten, berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

    – Förslaget innebär klara förbättringar för konsumenterna, säger Birgitta Lund på Livsmedelsverket.

    EU-kommissionen föreslår att minsta stilstorlek för obligatoriska märkningsuppgifter på förpackningen ska vara 3 mm.

    Den föreslår också att det måste finnas uppgifter om energi, fett, mättade fettsyror, kolhydrater, sockerarter och salt på framsidan på förpackningen. Dessa uppgifter omfattas dock inte av kravet på minst 3 mm stilstorlek.

    Reglerna om ursprungsmärkning blir tydligare. Om det till exempel står på en korvetikett att den har ursprung Sverige men köttet kommer från Danmark och Brasilien, så måste man tala om det.

    – Bland annat storleken på texten är något som Livsmedelsverket drivit tillsammans med övriga nordiska länder, framhåller Birgitta Lund.

    – Konsumenterna i Norden tycker också att det är viktigt med ursprungsmärkning och att näringsinnehållet framgår på förpackningen. De svar vi fick från de nordiska konsumenterna i en undersökning i fjol har haft betydelse för EU-kommissionens förslag.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:10

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.