Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 {"id":12257,"date":"2015-07-31T10:22:45","date_gmt":"2015-07-31T08:22:45","guid":{"rendered":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/?p=12257"},"modified":"2015-07-31T10:22:45","modified_gmt":"2015-07-31T08:22:45","slug":"andrade-matvanor-pa-50-ar-mer-kott-mindre-mjolk","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/?p=12257","title":{"rendered":"\u00c4ndrade matvanor p\u00e5 50 \u00e5r – Mer k\u00f6tt, mindre mj\u00f6lk"},"content":{"rendered":"
<\/a>J\u00e4mf\u00f6rt med f\u00f6r 50 \u00e5r sedan l\u00e4gger vi allt mindre del av v\u00e5r disponibla inkomst p\u00e5 mat. Men v\u00e5ra konsumtionsvanor har ocks\u00e5 f\u00f6r\u00e4ndrats. Vi \u00e4ter mer k\u00f6tt, gr\u00f6nsaker och godis, men k\u00f6per mindre av mj\u00f6lk och mj\u00f6l. Det framg\u00e5r av en ny rapport fr\u00e5n Livsmedelsverket som de puffar f\u00f6r i ett pressmeddelande<\/a>.<\/p>\n Rapporten visar bland annat att vi har \u00f6kat v\u00e5r konsumtion av k\u00f6tt mellan 1960 och 2013. Vi konsumerar till exempel tretton g\u00e5nger s\u00e5 mycket fj\u00e4derf\u00e4k\u00f6tt idag j\u00e4mf\u00f6rt med 1960. \u00c4ven konsumtionen av yoghurt, gr\u00e4dde och ost samt frukt och gr\u00f6nsaker har \u00f6kat. Vi konsumerar mindre m\u00e4ngder str\u00f6socker, men har \u00f6kat konsumtionen av varor d\u00e4r socker ing\u00e5r, som godis och l\u00e4sk, skriver verket. <\/p>\n – Vi k\u00f6per mer mat och maten inneh\u00e5ller mer energi, s\u00e4ger Helena L\u00f6\u00f6v, en av rapportf\u00f6rfattarna.<\/p>\n Rapporten uppm\u00e4rksammas<\/a> ocks\u00e5 av Ekot, som talat med H\u00e5kan J\u00f6nsson som \u00e4r etnolog vid Lunds Universitet och specialiserad p\u00e5 mat och m\u00e5ltider. Han pekar p\u00e5 ett av rapportens \u00f6vriga resultat – att m\u00f6nstret ocks\u00e5 skiljer sig mellan olika delar av landet.<\/p>\n – Generellt sett s\u00e5 \u00e4r ju m\u00e5ltidsm\u00f6nstren i glesbygden mer lika de som var i hela Sverige f\u00f6r 20-30 \u00e5r sedan, till exempel k\u00f6ttbullar, k\u00e5ldolmar och \u00e4rtor med fl\u00e4sk. Det var k\u00f6ttet som definierade den riktiga m\u00e5ltiden. I storst\u00e4derna finns det dels m\u00e5nga fler vegetarianer och sen \u00e4r man mer p\u00e5verkad av m\u00e5ngkulturella influenser med k\u00f6k fr\u00e5n andra l\u00e4nder, som \u00e4r mycket mer gr\u00f6nsakscentrerad, s\u00e4ger han till Ekot.<\/p>\n Att mj\u00f6lkkonsumtionen har g\u00e5tt ner kan jag f\u00f6rst\u00e5. F\u00f6r femtio \u00e5r sedan var mj\u00f6lk en naturlig m\u00e5ltidsdryck f\u00f6r alla. Numera har vi insett att vuxna inte beh\u00f6ver s\u00e5 mycket mj\u00f6lk. De n\u00e4rings\u00e4mnen vi beh\u00f6ver fr\u00e5n mj\u00f6lkprodukter f\u00e5r vi i oss p\u00e5 annat s\u00e4tt, exempelvis genom frukostfil och yoghurt.<\/p>\n Varf\u00f6r svenskarnas godissug har \u00f6kat s\u00e5 mycket kan jag d\u00e4remot inte f\u00f6rst\u00e5. Svenskarna \u00e4ter 17 kilo godis per person och \u00e5r, mest i v\u00e4rlden och dubbelt s\u00e5 mycket godis som genomsnittet f\u00f6r EU, skrev<\/a> jag 2009.<\/p>\n En annan ska som jag har sv\u00e5rt att f\u00f6rst\u00e5 \u00e4r varf\u00f6r fi k\u00f6per s\u00e5 mycket f\u00e4rdigt br\u00f6d. Br\u00f6d \u00e4r dyrt, det finns mycket pengar att tj\u00e4na, och hembakat \u00e4r mycket godare. Det \u00e4r inte sv\u00e5rt och knappast jobbigt om man tar hj\u00e4lp av en k\u00f6ksmaskin. Man beh\u00f6ver inte ens vara hipster och riskera sk\u00e4ggstr\u00e5n i surdegen!<\/p>\n Andra bloggar om: Mat<\/a>, Matkonsumtion<\/a>, Livsmedelsverket<\/a><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":" J\u00e4mf\u00f6rt med f\u00f6r 50 \u00e5r sedan l\u00e4gger vi allt mindre del av v\u00e5r disponibla inkomst p\u00e5 mat. Men v\u00e5ra konsumtionsvanor har ocks\u00e5 f\u00f6r\u00e4ndrats. Vi \u00e4ter mer k\u00f6tt, gr\u00f6nsaker och godis, men k\u00f6per mindre av mj\u00f6lk och mj\u00f6l. Det framg\u00e5r av en ny rapport fr\u00e5n Livsmedelsverket som de puffar f\u00f6r i ett pressmeddelande. Rapporten visar bland […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[22,69,44],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/12257"}],"collection":[{"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcomments&post=12257"}],"version-history":[{"count":1,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/12257\/revisions"}],"predecessor-version":[{"id":12259,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/12257\/revisions\/12259"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fmedia&parent=12257"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcategories&post=12257"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Ftags&post=12257"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}