Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 Warning: Cannot modify header information - headers already sent by (output started at /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php:22) in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-includes/rest-api/class-wp-rest-server.php on line 1648 {"id":129,"date":"2007-05-07T08:21:34","date_gmt":"2007-05-07T06:21:34","guid":{"rendered":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/?p=129"},"modified":"2007-05-07T08:21:34","modified_gmt":"2007-05-07T06:21:34","slug":"trendspaning-pa-matnyttigt","status":"publish","type":"post","link":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/?p=129","title":{"rendered":"Trendspaning p\u00e5 Matnyttigt"},"content":{"rendered":"

Konsumentf\u00f6reningen Stockholm, KfS, har h\u00e5llit seminarier under rubriken Matnyttigt. En rad forskare ber\u00e4ttade om forskningsl\u00e4get inom olika omr\u00e5den. F\u00f6re detta biografen Rival i Stockholm var fullsatt, men jag hade lyckats f\u00e5 en plats.<\/p>\n

I programmet fanns bland annat en trendspaning av Louise Ungerth, KfS, och Kristina Ossmark, Coop. N\u00e5gra av trenderna framg\u00e5r av rubriken: Naturligt, fritt fr\u00e5n, bekv\u00e4mt och syndigt. Och, fick jag snart klart f\u00f6r mig, de gick in i varandra.<\/p>\n

Den stora trenden \u00e4r mat och h\u00e4lsa. Vi vill \u00e4ta h\u00e4lsosamt och ibland \u00e4r gr\u00e4nsen mellan l\u00e4kemedel och livsmedel \u00e4r h\u00e5rfin. Det finns s\u00e5 kallad merv\u00e4rdesmat (functional food) med kolesterols\u00e4nkande talloljor i margarinet och fiskoljor i mj\u00f6lken. Andra produkter bygger nog mer p\u00e5 tro, som l\u00e4sk med \u00f6rtextrakt. Ibland undrar jag hur tillverkarna t\u00e4nker, n\u00e4r \u201dh\u00e4lsosam\u201d l\u00e5gkaloriyoghurt inneh\u00e5ller en rad kemiprodukter som konsistensgivare, f\u00e4rg\u00e4mnen och s\u00f6tningsmedel. <\/p>\n

Yoghurten, utan fett och socker, skulle kunna vara ett exempel p\u00e5 \u201dfri fr\u00e5n\u201d-trenden d\u00e4r produkterna inte ska inneh\u00e5lla n\u00e5got speciellt o\u00f6nskat \u00e4mne, exempelvis socker. V\u00e5r sockerjakt har faktiskt f\u00e5tt sockerf\u00f6rbrukningen per capita att g\u00e5 ned f\u00f6r f\u00f6rsta g\u00e5ngen p\u00e5 \u00e5tskilliga decennier.<\/p>\n

Yoghurten \u00e4r knappast ett exempel p\u00e5 en annan trend – \u00e4kta och naturligt. Den h\u00e4nger ihop med den allm\u00e4nna fokuseringen p\u00e5 milj\u00f6fr\u00e5gorna. Antalet ekologiska produkter \u00f6kar, det finns till och med kommuner som prioriterar dem. Vi \u00e4r i \u00f6kad utstr\u00e4ckning beredda att betala mer f\u00f6r s\u00e5dana produkter. Att m\u00e5nga dessutom tror att de smakar b\u00e4ttre, och \u00e4r nyttigare att \u00e4ta, g\u00f6r inte saken s\u00e4mre.<\/p>\n

Ekologi \u00e4r dessutom en del av en annan trend. Antalet r\u00e4ttvisem\u00e4rkta varor \u00f6kar. Vi \u00e4r beredda att betala mer f\u00f6r varor som \u00e4r framst\u00e4llda under anst\u00e4ndiga f\u00f6rh\u00e5llanden f\u00f6r lantarbetarna – ekonomiskt, socialt och arbetsmilj\u00f6m\u00e4ssigt.<\/p>\n

R\u00e4ttvisem\u00e4rkt r\u00f6r produktion i tredje v\u00e4rlden. En annan trend ligger oss n\u00e4rmare i geografin, och det \u00e4r just det som \u00e4r sj\u00e4lva finessen. Kunderna efterfr\u00e5gar lokalt och regionalt producerade produkter, och handlarna anpassar sig. De tar in varor fr\u00e5n regionen och producerar sj\u00e4lva f\u00e4rdiglagad mat. Vi vill veta matens ursprung och det finns till och med restauranger d\u00e4r du kan v\u00e4lja mellan k\u00f6tt fr\u00e5n olika g\u00e5rdar.<\/p>\n

En annan kul utvecklig \u00e4r det s\u00e5 kallade matmeccanot. I st\u00e4llet f\u00f6r att k\u00f6pa kompletta f\u00e4rdiglagade m\u00e5ltider kan man k\u00f6pa fisk, k\u00f6tt eller f\u00e5gel i f\u00e4rdiglagad eller n\u00e4stan f\u00e4rdiglagad form. Sedan kompletterar man med potatis, ris eller pasta och slutligen med gr\u00f6nsaker och s\u00e5s. Variationsm\u00f6jligheterna blir stora och du bygger m\u00e5ltiden sj\u00e4lv. D\u00e5 kan man fortfarande p\u00e5st\u00e5 att man lagat maten sj\u00e4lv. Trenden kan dras ut till det som f\u00f6rekommer i USA. D\u00e4r finns det butiker (Dream dinners) d\u00e4r kunden g\u00e5r in i ett k\u00f6k och lagar veckans mat. Med hj\u00e4lp av recept och f\u00e4rdigskurna ingredienser lagas mat f\u00f6r hela veckan. Din egen uppgift blir att s\u00e4tta samman ingredienser, paketera, kyla och frysa. Tv\u00e5 timmars insats och du har hela veckans m\u00e5ltider klara.<\/p>\n

En gl\u00e4djande f\u00f6ljd av de jordn\u00e4ra trenderna \u00e4r en dragning till sm\u00e5skalighet. Det p\u00e5g\u00e5r en utveckling mot mindre, och mer lokala, butiker. Den kanske f\u00e5r en extra skjuts nu n\u00e4r folk b\u00f6rjat inse att bilresan till och fr\u00e5n den stora k\u00f6pladan \u00e4r den stora milj\u00f6boven n\u00e4r det g\u00e4ller mattransporter.<\/p>\n

Den jordn\u00e4ra trenden har ocks\u00e5 en form av mottrend – lyxtrenden. Vi handlar g\u00e4rna dyrare mat, till exempel svensk l\u00f6jrom och lyxig Pata negra-skinka. Vanliga tillverkare, med mer vanliga produkter, h\u00e4nger p\u00e5 och g\u00f6r g\u00e4rna om f\u00f6rpackningarna f\u00f6r att utstr\u00e5la lyx.<\/p>\n

Andra bloggar om: Konsumentf\u00f6reningen Stockholm<\/a>, Konsumentf\u00f6rening<\/a>, Mat<\/a>, H\u00e4lsa<\/a>, Sm\u00e5skalighet<\/a>, Lokala produkter<\/a><\/p>\n","protected":false},"excerpt":{"rendered":"

Konsumentf\u00f6reningen Stockholm, KfS, har h\u00e5llit seminarier under rubriken Matnyttigt. En rad forskare ber\u00e4ttade om forskningsl\u00e4get inom olika omr\u00e5den. F\u00f6re detta biografen Rival i Stockholm var fullsatt, men jag hade lyckats f\u00e5 en plats. I programmet fanns bland annat en trendspaning av Louise Ungerth, KfS, och Kristina Ossmark, Coop. N\u00e5gra av trenderna framg\u00e5r av rubriken: Naturligt, […]<\/p>\n","protected":false},"author":2,"featured_media":0,"comment_status":"open","ping_status":"open","sticky":false,"template":"","format":"standard","meta":[],"categories":[1,13,29,6],"tags":[],"_links":{"self":[{"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/129"}],"collection":[{"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts"}],"about":[{"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/types\/post"}],"author":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/users\/2"}],"replies":[{"embeddable":true,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcomments&post=129"}],"version-history":[{"count":0,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=\/wp\/v2\/posts\/129\/revisions"}],"wp:attachment":[{"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fmedia&parent=129"}],"wp:term":[{"taxonomy":"category","embeddable":true,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Fcategories&post=129"},{"taxonomy":"post_tag","embeddable":true,"href":"http:\/\/konsumenter.se\/blogg\/index.php?rest_route=%2Fwp%2Fv2%2Ftags&post=129"}],"curies":[{"name":"wp","href":"https:\/\/api.w.org\/{rel}","templated":true}]}}