Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Den förbaskade procenten
  • Privatekonomi 22.04.2008

    procent I sjuksköterskestrejkens spår förekommer en diskussion om löneökningar. Sköterskorna kräver mer än alla andra, heter det.

    Tankevurpan är att räkna i procent. Låt mig förklara varför.

    Fem procent av en lön på 100.000 är 5.000. Fem procent av 20.000 är 1.000. Det innebär att samma löneökning, i procent räknat, ger högst olika utfall.

    Får sköterskan, med 20.000 i lön idag, en löneökning på 5 procent per år i fem år kommer hon att tjäna 25.526 kronor. Den som tjänar 100.000 i början av samma period och får fem procents löneökning per år under fem år får till slut 127.628. Gapet mellan de båda lönerna har ökat med drygt 22.000 på 5 år.

    Så länge vi räknar löneökningar i procent kommer dessutom löneskillnaderna att öka. Fem procents löneökning under ett antal år är betydligt mindre, i kronor räknat, för en lågavlönad jämfört med en högavlönad.

    I vems intresse är det då att alltid räkna i procent? Arbetsgivarens, så klart. De totala löneökningarna hålls ner. Blir det tjafs kan grupperna ställas mot varandra. Man kan alltid hävda att en lågavlönad grupp får mer, i procent räknat.

    Sluta att jämföra löneökningar i procent, titta på kronor och ören i stället!

    För övrigt anser jag att sjuksköterskorna är felavlönade. De har en omfattande utbildning och ett omfattande ansvar. Det borde de få betalt för!

    Inlägget är pingat till Intressant.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 18:17

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.