Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Kravs varumärke utarmas
  • Ekologisk odling är beroende av utsäde från det besprutade jordbruket, läser jag i Sydsvenskan. Varje år lämnas en mängd dispenser från huvudregeln som säger att ekologisk produktion skall utgå från ekologiskt utsäde. Inte ens vallen som föder ekologiska kor besås med helt ekologiska fröer.

    Det är huvudsakligen den ekonomiska föreningen Krav, som med sitt märke och certifiering av bönder, ska borga för att livsmedlen uppfyller de svenska bestämmelserna för att få kallas ekologiska.

    Den senaste tidens dispenser har gjort att många ifrågasätter om odlingen verkligen är ekologisk.

    Från Krav tillbakavisas kritiken.

    – Det är viktigare vad som händer från sådd till skörd än vad som sås, säger Kjell Sjödahl Svensson som arbetar med Kravs regelverk.

    Det är Jordbruksverket som ger dispens för att använda annat utsäde än det som är ekologiskt odlat. Principen hos verket är enkel. Finns det inget ekologiskt utsäde för till exempel potatis, så ges dispens att använda besprutad potatis.

    Listan över årets dispenser är lång och innehåller det mesta som hamnar på en tallrik från just potatis till lök, sallat och rotsaker. Sammantaget rör det sig om ett 70-tal arter, enligt tidningen.

    Dispenserna beror naturligtvis på en brist på ekologiskt utsäde. Och antagligen är det viktigare vad som händer från sådd till skörd, som Sjödahl säger. Men mängden dispenser gör noga att många ifrågasätter beteckningen ekologiskt. Som en följd utarmas Kravs varumärke. Odlarna riskerar att skjuta sig själva i foten.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:28

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.