Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Bankerna ljuger om uttagskorten
 • kreditkort EU:s regelverk gör att vi måste avskaffa uttagskorten, hävdar storbankerna. Uttagskorten, som inte kan användas som betalkort i affärer, har också saknat avgift. De kan bara användas för uttag i uttagsautomater, som Bankomater eller Minuten.

  Storbankerna vill i stället att alla ska använda betalkort, med Visa- eller Mastercard-koppling. De flesta betalkort har en årsavgift, storbankerna tar en avgift från knappt två hundra kronor och uppåt.

  Bankerna använder EU-argumentet för att motivera avskaffandet av uttagskorten. I större eller mindre grad. Swedban har i en broschyr påstått att ”Uttagskorten försvinner – EU inför nu enhetliga regler (SEPA) som gör att vi som bank inte längre får ge ut kort som bara fungerar här hemma i Sverige”. Liknande argument kommer från andra banker.

  – SEPA-reglverket gör det naturligt att uttagskorten försvinner. När betalningsrutinerna är likadana blir det enklare att köpa tjänster och produkter i andra EU-länder, säger Kerstin Ottosson, informationschef på SEB kort.

  Men bankerna ljuger. Det finns inget i EU:s regelverk som tvingar bankerna att införa betalkort i stället för uttagskort. Konsumentverket har till och med, i ett föreläggande, förbjudit Swedbank att använda sitt argument. Om Swedbank fortsätter med det riskerar de ett vite på 400.000 kronor.

  – Enligt vår uppfattning finns inga regler som gör att bankerna måste sluta med uttagskorten, säger Mattias Grundström, jurist och byrådirektör vid Konsumentverket, till bloggen.

  Det verkar alltså som om det finns helt andra skäl för bankerna att avskaffa uttagskorten. Kan det möjligtvis vara att betalkorten är mer lönsamma. Då kan banken ta betalt i bägge ändar. Du får betala en årsavgift och butiken får betala en avgift för varje kortbetalning. Men ytterst är det vi som betalar, eftersom butikens kostnad påverkar priserna.

  Nordeas presschef, Anders Edlund, vill inte kommentera avskaffandet av uttagskorten. Nordea väljer att tiga.

  Uppdatering: Konsumentverket har kommit med ett pressmeddelande om föreläggandet till Swedbank.

  Inlägget är pingat till Intressant.se

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:06

 • 2 Kommentarer

  • […] vill tvinga oss att använda betal- och kreditkort, ibland med hjälp av rena lögner. Syftet är naturligtvis att tjäna pengar. Bankerna kan ta betalt i båda ändar, vi får betala […]

  • Cash is King skriver:

   Vad är problemet? Att det är vi konsumenter som betalar för att utföra banktjänster är väl knappast något nytt, den som tror att det finns ”free lunch” är något naiv. För mig är detta en ”icke-fråga”, fårstår inte varför KKV överhuvudtaget tar sig tid att bränna skattepengar på detta ärende. Tjänsten finns ju kvar fast på ditt vanliga betal-och/eller kreditkort, som du ändå har i plånboken, så återigen vad är problemet…?

   Se framåt alla bakåtsträvare

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.