Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Solskydd innehåller miljögift
 • Knappt har vi hunnit ta del av årets test av solskydd för barn förrän Naturskyddsföreningen släpper en rapport (pdf) som visar att många solskydd innehåller ett miljöfarligt ämne, zinkoxid.

  TT har uppmärksammat undersökningen, och deras artikel publiceras i flera tidningar. SvD och DN har egna artiklar om undersökningen.

  Naturskyddsföreningen har granskat 18 solskyddsmedel som säljs i Sverige och letat efter sju miljöfarliga kemikalier. Det visade sig att en eller flera av dem ingick i alla granskade solkrämer.

  I fem av dem fanns det miljöskadliga ämnet zinkoxid, som är förbjudet som UV-filter i Sverige. Zinkoxid, i form av mikro- eller nanopartiklar, kan vara hälsofarligt när det ingår i solskyddsprodukter.

  Miljögifterna sprids i naturen vid bad och via avloppssystemet från dusch och tvätt, enligt TT.

  Naturskyddsföreningen tycker att resultatet av testet är så dåligt att de inte kan rekommendera någon av de testade solkrämerna som mindre problematisk för miljön än någon annan, skriver DN.

  Då undrar jag hur man ska göra som konsument. Eftersom alla granskade solskydd innehöll ett eller flera skadliga ämnen, bör man avstå från solskydd? Det går ju knappast, i varje fall inte när det gäller barnen!

  TT listar solkrämerna som innehåller zinkoxid:
  ACO barnsollotion, Bamse solskydd, Naturén Kids solcreme, Naturén solcreme SPF och Sun Protection Body Cream.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:12

 • 2 Kommentarer

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.