web analytics
 • Telekom 19.04.2013

  Jag har tidigare berättat att diskussionen om mobiltäckning har startat, efter ett radioprogram från Kaliber-redaktionen. It-minister Anna-Karin Hatt ville först inte lagstifta om täckning men svängde sedan och mer eller mindre hotade operatörerna.

  DN tog upp stafettpinnen och visade i en artikel, med hjälp av beräkningar från PTS, att operatörernas täckningskartor inte var relevanta för moderna lurar, smarta mobiler. För dem är täckningen i genomsnitt hela 20 procent sämre än för äldre mobiltelefoner, enligt DN. Även Ekot gjorde ett inslag i frågan.

  Smarta mobiler är mycket kapabla, med en rad funktioner och tillhörande elektronik. Men det begränsade utrymmet gör att telefondelarna, radiokommunikation och antenn, blir en kompromiss med lägre kapacitet än äldre mobiltelefoner. De fordrar högre signalstyrkor för mottagning och signalstyrkan vid sändning är också lägre. I praktiken måste avståndet till närmaste mobilmast vara kortare.

  I en uppföljande artikel har DN bett Anna-Karin Hatt kommentera uppgifterna. Hon menar bland annat att konsumenterna bör få veta hur bra telefoniegenskaper lurarna har. Hon drar två slutsatser av tidningens uppgifter.

  – Det ena är att se till att konsumenterna kan få bra information om vilken kapacitet telefonen har. Det andra är att det är rimligt att operatörernas täckningskartor visar hur täckningen ser ut baserat på de telefoner folk vill använda. Merparten av alla svenskar har gått över till smarta telefoner, säger Anna-Karin Hatt till DN.

  Frågan kokar ner till hur täckningen ska beräknas. Det kanske är rimligt att operatörerna presenterar flera täckningskartor, för olika typer av telefoner. Frågan kommer säkert att diskuteras vid det möte i maj, som PTS kallat operatörerna till.

  Dessutom är det rimligt att lurarnas telefoniegenskaper deklareras på något sätt. Telenor har redan infört märkningen ”Blue-tick” för telefoner med bra egenskaper.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:19

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.