Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Upphandlingsregler föreslås ändras
 • EU 15.01.2014

  slantarJag har tidigare kritiserat EU;s regelverk för offentlig upphandling. Reglerna har hittills varit helt inriktat på lägsta pris, medan klimat- och miljöhänsyn har fått stå tillbaka.

  Men nu ska EU-parlamentet rösta om förändringar, berättar Ekot och DN. Miljö- och kollektivavtal ska spela större roll när till exempel svenska kommuner köper upp olika varor och tjänster.

  Vid framtida upphandlingar ska kontrakten också kunna gå till företag som främjar innovationer, bidrar till att bekämpa klimatförändringar, stärker sysselsättningen och folkhälsan, skriver DN.

  Men förslaget kritiseras för otydlighet. Det är upplagt för nya konflikter, hävdar kritiker.

  Jag ser de nya reglerna som ett framsteg. EU kan inte bara vara ett näringslivsprojekt med stora företag i fokus, det finns andra aspekter som är viktiga. De nya reglerna kan vara bra för mindre företag, inte minst i glesbygd. Och kan reglerna minska vettlös transport av mat är det bara bra.

  Uppdatering: Även Riksdag & Departement har en artikel om förslaget.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:35

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.