Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Unga – blivande fattigpensionärer?
  • Pension, Privatekonomi 23.07.2008

    Bristande kunskap eller intresse för den framtida pensionen gör att hundratusentals svenskar riskerar att bli fattigpensionärer. Boven i dramat är för snårig information, enligt en artikel i Sydsvenskan.

    – Det blir bättre om två år. Vi kompletterar det orangea kuvertet med tjänstepensionen, lovar Bo Könberg, som ansvarar för den nya myndighet som ersätter Premiepensionsmyndigheten, PPM, år 2010.

    Bara en av sex svenskar förstår sig på hur tjänstepension, premiepension och inkomstpension fungerar. Lika många säger sig ha litet intresse för pensionsvalet. Det visar en undersökning från fackförbundet Unionen.

    Enligt undersökningen kände till exempel inte ens hälften till den statliga Premiepensionsmyndigheten PPM, som skickar ut det orangea kuvertet varje år.

    – Undersökningen visar på allvarliga problem med pensionsinformationen. Dagens pensionssystem förutsätter aktivt intresse och engagemang baserat på kunskap om de valmöjligheter som finns. Hundratusentals riskerar en riktig kalldusch på pensionsdagen, säger Mari-Ann Krantz, förbundsordförande i Unionen.

    Ett problem rapporten pekar på är att det idag är krångligt att få information om hur den samlade pensionsbilden ser ut.

    PPM ger information om premiepensionen i det orange kuvertet, information om avtalspension eller tjänstepension fås hos arbetsgivaren eller fackförening medan information om privat pensionssparande ges av respektive bank eller försäkringsbolag.

    Undersökningen visar också att det är bland de yngsta, under 35 år, som ointresset är som störst för pensionsfrågor. Det är allvarligt, enligt Unionen, eftersom möjligheterna att påverka den framtida pensionen är störst tidigt i arbetslivet, enligt Sydsvenskan.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 4:51

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.