web analytics
 • Kultur & Nöjen 26.07.2008

  lp_skivor Försäljningen av vinylskivor ökar, rapporterar Sydsvenskan i några artiklar. Man kan gilla musik. Man kan även tycka att vinyl är lite kul och vara något av en samlare. Sen kan man ha en klubb som träffas varannan vecka för att lyssna på gamla lp-skivor, skriver tidningen i en artikel.

  – Om man jämför att plocka fram ett gäng vinylskivor med att slå på en Ipod är det väldigt annorlunda. Vinylskivan har mycket mer att läsa och titta på. Det är en skön känsla, säger Kristofer Matti som tagit vinylanvändandet till en ny nivå.

  Vinylvurmen har flera orsaker. Och det är inte bara vinylskivans rent ljudmässiga fördelar som lockar.

  – En mp3-fil låter inte tillräckligt bra, även cd-skivan har betydligt sämre ljud än vinylen. Men det bästa är att man kan hitta så mycket kul grejer som överhuvudtaget inte finns på cd.

  Många köper begagnade LP-skivor. Men nyförsäljningen ökar, berättar Sydsvenskan i en annan artikel.

  Enligt Nielsen Soundscan, som mäter skivförsäljningen i USA och Kanada, såldes förra året 990 000 vinylskivor jämfört med 858 000 föregående år. Men den statistiken inkluderar inte många av de indieetiketter och mindre skivbolag som framförallt inriktat sig på vinylskivor. Den inkluderar inte heller den stora marknaden av handel med second hand-skivor som vuxit fram i och med internets utveckling med marknadssajter som Ebay, Tradera och Blocket.

  Det är också nya grupper som hittat till vinylskivorna.

  – Det är yngre kunder idag. Rätt många i åldergruppen 16-20 år som inte har vuxit upp med vinyl utan hittat vinylskivor hos sina föräldrar och blivit intresserade, säger Arne Olin, som säljer vinylskivor i Malmö, till tidningen.

  Själv har jag flyttat mina vinylskivor och -spelare till landet, främst av utrymmesskäl. Men jag har noterat att en del skivor i samlingen inte finns som cd. Min samling kanske blir riktigt värdefull en dag!

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 5:45

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.