web analytics
 • jordgubbar De svenska jordgubbarna smakar inte som förr. Åtminstone de som säljs i handeln. Smaklösa men hållbara sorter dominerar, berättar DN.

  Sedan 1990-talet har hållbarhet varit viktigare än smak för växtförädlare och svenska jordgubbsodlare. Äldre, aromrikare och sötare sorter klarar inte transporter över hela landet.

  I dag är den amerikanska, tidiga och syrliga sorten Honeoye överlägset störst i Sverige. I de stora skånska odlingarna är 90 procent Honeoye, fram till midsommar.

  – De smakar inte så fantastiskt som man minns från förr, medger Birgitta Svensson, jordgubbsexpert och försöksledare i många år på Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

  – Jag vet att folk talar om ”de där sura, skånska bären”. Men Honeoye får ta emot mycket kritik oförskyllt, säger Birgitta Svensson. Det viktiga är att Honeoye får mogna riktigt på plantan innan den plockas.

  – Men branschen har också börjat bli medveten om att det blivit för utslätat. I samarbete med bärodlarna och trädgårdskonsulenterna har vi börjat skissa på ett projekt om hur vi löpande ska förbättra den svenska jordgubben, säger hon.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:00

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.