web analytics
 • labit För att vi ska få i oss de nyttiga omega-3-fetterna rekommenderas vi äta fet fisk, till exempel lax och sill. Men en allt större del av den lax vi äter är odlad. Fetthalten, och omega-3-halten, varierar, visar en analys som Testfakta gjort. Halterna återspeglar den odlade laxens ändrade kostvanor. Resultaten publiceras i flera tidningar.

  Fetthalten varierar relativt mycket från lax till lax. Skillnaderna kan bland annat bero på laxens ålder och storlek, men också på att odlarna tillåts variera fetthalten i fodret från 12 till 40 procent.

  Laxfilén av märket Royal Greenland har lägst fetthalt, 10,5 gram fett per 100 gram fisk. Fetast är Findus laxfilé, som innehåller 18,1 gram fett per 100 gram.

  Även halten av Omega 3-fettsyrorna EPA och DHA skiljer sig åt mellan de olika fabrikaten.

  I analysen har fettsyrehalten mätts i procent av den totala fetthalten. Högst andel EPA och DHA tillsammans har Ica:s laxfilé, lägst har den från Compass.

  – Trots att Omega 3-halten har minskat med åren finns ingen anledning till laxbojkott vid middagsbordet.

  Det menar Livar Frøyland, professor vid Norges nationella fiskforskningsinstitut NIFES, som lyfter fram laxen som en bra källa för vitaminer, mineraler och proteiner. Och EPA och DHA finns det fortfarande gott om i den odlade laxen, påpekar han för Testfakta.

  Resultat i form av tabeller finns i de länkade artiklarna eller hos Testfakta.

  Enligt artikeln finns alltså ingen anledning att sky den odlade laxen. Men vill man ha naturligt höga halter av omega-3 kan man alltid äta sill.

  Uppdatering: Nu publicerar även DN analysen.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 7:46

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.