Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Sju av åtta hälsopåståenden för livsmedel får underkänt
  • Åtta ansökningar om att vissa livsmedel kan minska risken för olika sjukdomar eller främja barns hälsa har utvärderats av EFSA, den europeiska myndigheten för livsmedelssäkerhet. Det berättar Livsmedelsverket i ett pressmeddelande.

    Endast påståendet att produkter med växtsteroler sänker blodets kolesterolvärden och därmed minskar risken för hjärt- och kärlsjukdomar har tillräckligt vetenskapligt underlag, enligt EFSA.

    De övriga sju ansökningarna saknar tillräckligt vetenskaplig grund enligt EFSA. De handlar om produkter som påverkar blodfetter, reglering av kroppssammansättning, bentäthet, samt barns immunsystem, vikt, tandhälsa, tillväxt och utveckling.

    Tidigare hade den svenska livsmedelsbranschen egna regler för hälsopåståenden om till exempel minskad risk för sjukdom. De reglerna gäller inte eftersom EU-förordningen om hälsopåståenden började tillämpas från den 1 juli 2007 och det inte finns någon övergångstid.

    Utvärderingarna ligger till grund för EU-kommissionens kommande beslut om påståendena ska få användas. EFSA har fått in ytterligare 220 ansökningar från företag som vill göra hälsopåståenden för olika livsmedel.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 5:40

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.