Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Tips för lägre elpris
  • Energimarknad 24.08.2008

    Detta ständigt aktuella ämne – elpriserna. De skjuter i höjden och elbolagens vinster likaså. Att elpriserna gått upp de senaste åren beror till en del på att skatter och avgifter gått upp men också på att vi har en elmarknad som fungerar dåligt. Därför får vi också ständigt tips om hur vi kan sänka elräkningen. Nu kommer DN med ett antal tips, med inriktning på avtalen.

    Tänk på det här när du väljer el-avtal, tipsar DN:

    1. Välj bort tillsvidarepriset. Om du inte valt elavtal har du sannolikt tillsvidarepriset hos ditt bolag. Då har du troligtvis mycket att vinna på att byta.

    2. Räkna med årsavgiften. Vissa bolag tar ut en fast årsavgift utöver priset per kilowattimme. Då kan den totala årskostnaden bli högre trots att själva elpriset är lägre.

    3. Använd internet. När elmarknaden avreglerades var det i stort sett omöjligt att jämföra elpriserna. Men nu är det nästan löjligt enkelt. Det finns flera tjänster på nätet där du kan jämföra priserna och i vissa fall även få hjälp med att byta bolag.

    4. Kolla att du inte är bunden. Har du ett bundet elavtal är det bästa att vänta med att byta tills bindningstiden går ut. Annars kan du bli tvungen att betala för att du bryter avtalet och då lönar det sig troligen inte att byta.

    5. Ta fram den senaste fakturan. Den visar din årsförbrukning vilket du behöver veta för att kunna jämföra priserna. På fakturan finns också de uppgifter du behöver för att byta bolag, enligt DN.

    Jag kan väl tillägga att en bra webbplats att börja på är Elpriskollen, som drivs av Energimarknadsinspektionen.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 9:56

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.