Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Borg-kalsonger gav hudproblem
 • Efter ett fall med svåra hudproblem på grund av ett par nya Björn Borg-kalsonger lät GP Konsument ett laboratorium analysera några nyinköpta par.

  GP Konsument lät analysera två par Björn Borg-kalsonger, det ena paret var köpt på NK, det andra i en större sportaffär. Resultatet är anmärkningsvärt. Båda innehöll höga halter av det skadliga miljögiftet nonylfenoletoxylat – det första paret 860 milligram per kilo och det andra 490.

  Kemikalien är förbjuden vid tillverkning inom EU eftersom den kan ge allvarliga miljökonsekvenser, som att fiskar blir tvåkönade och inte kan fortplanta sig.

  Den svenska branschorganisationen Textilimportörerna rekommenderade redan för många år ett förbud mot bland annat nonylfenoletoxylater i företagens inköpsvillkor. Nu har man föreslagit ett gränsvärde på 250 milligram per kilo textil.

  Svenska Naturskyddsföreningen, SNF, och organisationen Svenskt Vatten rekommenderar en maxnivå på mellan 20 och 50 milligram per kilo textil för att inte miljön ska ta skada.

  Annacarin Modin, produktchef på Björn Borg AB, säger att företaget följer Textilimportörernas föreskrifter, och att alla de stickprov som gjorts visar på värden mellan 120 och 200 milligram per kilo textil.

  Fler rapporterar liknande reaktioner, berättar GP i en uppföljande artikel.

  Om problemen beror på det aktuella ämnet verkar vara svårt att slå fast, men det är tydligen inte otroligt. Men det visar att importörer måste hålla mer noggrann kontroll. Vi konsumenter kan inte göra såna analyser.

  Andra bloggar om: , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:48

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.