Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Utbrett fusk med jämförpriser
 • Trots att det finns klara regler om hur jämförpriser ska beräknas förekommer det ett utbrett fusk med dessa, berättar SvD.

  Konsumentverket får allt fler anmälningar från konsumenter som upptäckt felaktiga prisjämförelser i sin livsmedelsbutik, skriver tidningen. ”Man jämför gurka i vatten med gurka utan vatten för att ge sken av att vissa saker är billigare när det i själva verket kan vara tvärtom”, säger Konsumentverkets jurist till SvD.se. Nu hotar KO med en landsomfattande kontroll och vite för handlare som inte sköter sig.

  Konsumentverket har sedan en längre tid tillbaka fått allt fler telefonsamtal och anmälningar om dålig prismärkning i olika livsmedelsbutiker i hela landet. Inga enskilda butiker eller kedjor pekas ut men enligt Mattias Grundström, jurist på Konsumentverket är problemet utbrett.

  – Det kan handla om att man på den ena lappen visar kilopris medan ett annat varumärke visas i styckpris. Eller att den ena burkens kilopris visas utifrån gurka i saltvatten och den andra utan vatten. För kunden blir det som att jämföra äpplen och päron, helt olika underlag, säger han.

  Syftet är troligtvis att sälja mest av de varor som butiken har bäst vinstmarginaler på.

  – Det strider inte bara mot prisinformationslagen utan även mot marknadsföringslagen och är direkt vilseledande. I dessa tider när matpriserna stiger och vi står inför en lågkonjunktur är det mycket allvarligt, säger Mattias Grundström till SvD.se.

  Konsumentverket planerar nu en landsomfattande kontroll för att få en ordentlig bild av problemet, skriver tidningen.

  Själv har jag noterat en utbredd användning av styckpriser, utan att jämförpriser anges. Se upp med det, och klaga i butiken.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 18:54

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.