Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Stoppa ockret!
 • Att jag inte gillar sms-lån är väl knappast någon hemlighet för bloggens läsare. Det finns två skäl till det, som delvis hänger ihop. För det första tycker jag att dessa lån, oavsett om de kallas sms-lån, snabblån eller mikrokrediter, utnyttjar svaga grupper i en kinkig situation. Dessutom är lånekostnaden, enligt mig, rena ockret. Jag tycker det är mycket märkligt att man i praktiken kan ta ut en avgift som i praktiken motsvarar en effektiv ränta på flera tusen procent.

  GP har en artikelserie om lånen. I den första artikeln går GP igenom marknaden och dess villkor. De har bland annat en intressant sammanställning (pdf) över kostnaderna hos olika aktörer.

  Lånar du 1000 kronor på 30 dagar hos Sms privatkredit kostar det 350 kronor, vilket motsvarar en effektiv ränta på 3564 procent. Ett lån på 2000 kronor hos Kundfinans kostar 575 kronor, som motsvarar en effektiv ränta på 1975 procent. Ett lån på 3000 kronor hos Ferratum kostar 750 kronor, effektiv ränta är 1355 procent.

  GP:s andra artikel handlar om ungdomar som fastnat i skuldfällan.

  – Det är så sjukt, som att locka barn med godis, säger mamman till en skuldsatt tonåring.

  Den tredje artikeln ställs politiker inför GP:s uppgifter. Statssekreterare Magnus Graner på Justitiedepartementet nämner ett par tänkbara åtgärder:

  – Det gäller till exempel krav på kreditprövning vid sms-lån, eller strängare krav på information om kostnaderna för lånet.

  – Jag tycker samtidigt att det är intressant med branschens egna ansträngningar att komma tillrätta med avarterna. Här kan nämnas den intresseorganisation som ett av företagen enligt utsago planerar att dra igång. Jag tycker också att Konsumentverkets och Kronofogdemyndighetens utbildningspaket för skolungdomar är viktigt och bra, säger Magnus Graner till GP.

  Bullshit, säger jag! Rewgeringens oförmåga att reagera är katastrofal. Det finns två saker som skulle kunna göra den här typen av ocker ointressant. Den ena är att se till att lånen inte är så snabba längre, och införa reell ångerrätt. Den andra är att helt enkelt beteckna kostnaderna som det de egentligen är – ocker!

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 6:30

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.