Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » EU-kommissionen vill förbjuda plasma-tv
  • Nu är det dags att förpassa plasma-tv:n till skroten, läser jag i Realtid. Enligt Jyllands-Posten väntas EU-kommissionen under våren lägga fram ett förslag i syfte att minska energiåtgången i de allt större platt-tv-apparaterna, som vinner terräng i hemmen.

    Plasma-tv:n anses tillhöra den största strömslukaren, och kan bara överleva om energiförbrukningen minskar dramatiskt.

    Europeiska kommissionen har fokuserat sin kritik på just de stora plasmaskärmarna, eftersom dessa använder dubbelt så mycket ström som lcd-skärmar av liknande storlek. Det betvivlas dock av den svenska branschförbundet Elektronikbranschen.

    – Det beror på hur man räknar, säger Bengt Ernstsson till Realtid.se.

    Hur kommissionen ska driva konsumtionen i önskad riktning är ännu oklart. Dock står klart att kommissionen i år räknar med ett betydande prisfall på hemelektroniken på grund av finanskrisen, vilket gör en uppgradering till större skärmar ännu mer sannolik.

    Antalet sålda plasma-tv:n har nått svindlande höjder på ett fåtal år. 2003 såldes det 9.000 apparater. Under förra året hamnade siffran på runt 140.000, skriver Realtid.

    Att plasma-tv drar betydligt mer ström än en lcd-tv är klart, men jag ställer mig ändå tvivlande till uppgiften.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:54

  • En Kommentar

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.