Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Skamlig indrivning – barn ärver föräldrars skulder
  • Strax efter 18-årsdagen kommer kraven, på tusentals kronor. När föräldrarna inte haft råd, eller struntat i, att betala vårdavgifter för barnet kan denne ärva skulderna. Det beror på en lucka i lagen, och vissa byråkraters dåliga omdöme. Förbudet att skuldsätta barn gäller nämligen bara den privata sektorn, inte den offentliga.

    Det är tv-programmet Plus som tar upp några fall, som också refereras i SvD. Hampus fick strax efter sin 18-årsdag kravbrev, som en chock. En genomgång av räkningarna visar att de sträcker sig drygt 10 år tillbaka i tiden, då Hampus bara var 5-6 år. Totalt handlar det om drygt 5 000 kronor som nu Landstinget i Halland kräver att Hampus ska betala, hans mamma är död, uppger Plus.

    – Det är sjukräkningar från att jag var sju år när mamma tagit mig till doktorn och till tandläkaren, säger Hampus.

    Hampus beskriver själv sin uppväxt som fattig och misstänker att hans mamma helt enkelt inte hade pengar så det räckte till räkningarna.

    Landstinget i Halland menar att man bara följt den lag som säger att om föräldrarna inte betalat skulderna, faller de över på barnen den dagen de fyller 18 år. Trots att region Skåne självständigt beslutat om att sluta skuldbelägga barn säger Jörgen Preuss att det inte är möjligt för Hallands del.

    – Vi säger inte att det är en rimlig eller bra lag, men enligt gällande rätt så är det såhär det måste gå till, säger Jörgen Preuss, chef för ledning och styrning i landstinget Halland, till Plus.

    Enligt Plus finns det enbart i Halland närmare tusen barn i en liknande situation.

    Hela hanteringen är osmaklig, omänsklig och fyrkantigt byråkratisk. Landstinget i Halland borde, i likhet med till exempel Skåne, omedelbart avskriva dessa skulder. Dessutom borde regeringen omedelbart täppa till luckan.

    På Plus hemsida kan du hitta adress och telefonnummer till ansvarig politiker, Matts Eriksson, (M).

    Uppdatering: Även DN har en artikel om saken där Barnombudsmannen intervjuas.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 8:08

  • 4 Kommentarer

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.