Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Swedbank höjer korta bolåneräntan
  • Swedbank går emot strömmen och höjer den korta räntan för sina 100 000 bolånekunder, berättar flera tidningar. De som har rörliga lån får ett extra påslag med 0,5 procentenheter på sin ränta. Därmed blir ett miljonlån 5 000 kronor dyrare per år.

    I veckan får Swedbanks bolånekunder med rörlig ränta, och ränteändring var 60:e dag, besked om att deras lån blir dyrare. Från 30 mars gör banken ett påslag på sin referensränta med 0,5 procentenheter, skriver HD.

    Swedbank motiverar sitt nya påslag med ökade kostnader. Eller som banken skriver i ett standardbrev, undertecknat av respektive kontorschef, som går ut till alla berörda kunder:

    ”Sammantaget har dock våra upplåningskostnader ökat kraftigt sedan ditt lån lämnades. Eftersom vi gör bedömningen att den kostnadsbilden kommer att bestå, anpassar vi nu vår prissättning efter de förutsättningar som gäller för finansmarknaden”

    Och kunderna får även veta att höjning inte behöver innebära ökade räntekostnader…

    ”Om referensräntan till exempel skulle ha sjunkit med 0,6 procentenheter mellan den 30 januari och 30 mars, kommer din ränta att minska med 0,1 procentenheter trots påslaget”, citerar HD.

    Jag får omedelbart misstanken att Swedbank gör detta som en åtgärd för att reparera sina dåliga affärer. Men det kan i så fall slå tillbaka. Det är nog många kunder i banken som funderar på att överge den. Vi får väl se om andra banker följer efter.

    Andra bloggar om: , ,

    Skrivet av av Carl @ 7:57

  • En Kommentar

    • Jojje skriver:

      I mitt avtal med Swedbank så är min rörliga ränta(60dagars) bunden till reporäntan. Höjs eller sänks repo så skall min ränta följa med med samma antal punkter. Swedbank får frångå detta om de får högre upplåningskostnader.
      Jag skulle egentligen haft 1,8% på mitt rörliga.
      Jag har idag 2,3% och kommer få 2,8% efter senaste höjning!!!
      Jag har varit i kontakt med Swedbank tidigare angående detta och velat att de skulle visa mig hur deras upplåningskostnader stigit. Detta vägrade de att göra.
      Enligt Swedbank så har alltså deras upplåningskostnader på korta lån stigit med över 55% det senaste året?!!
      Jag funderar starkt på att stämma bankhelvetet så de blir tvingade att lägga fram sina upplåningskostnader i domstol.

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.