Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Valio återkallar grädde med giftrester
  • Finländska mejerikoncernen Valio har återkallat ett parti förorenad matlagningsgrädde från butikerna. Förtjockningsmedel som innehåller giftiga rester har använts i tillverkningen av 10-procentig och 15-procentig grädde, uppges i en TT-artikel som publiceras i SvD.

    Grädden som återkallas har tillverkningsdatum i början av juli, och har bäst före-datum den 17 oktober eller tidigare. Återkallandet gäller både den vanliga varianten och den laktosfria matgrädde som Valio marknadsför också i Sverige.

    Det verkar handla om rester av dioxin och pentaklorfenol i livsmedelstillsatsen guarkärnmjöl, E412. Det används som förtjockningsmedel i en rad livsmedel, enligt ett pressmeddelande från livsmedelsverket. Det aktuella partiet guarkärnmjöl kommer ursprungligen från en indisk tillverkare.

    Uppdatering: I ett pressmeddelande bekräftar Livssmedelsverket min förmodan, det var fråga om det aktuella förtjockningsmedlet. Livsmedelsverket skriver också:

    ”Utifrån den information som finns i dag utgör förekomsten av dioxin ingen omedelbar hälsorisk för konsumenterna, men eftersom dessa ämnen kan ge en rad skadliga hälsoeffekter på sikt ska människor inte utsätts för ämnena i onödan under lång tid”

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:05

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.