Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Receptfria läkemedel i vanliga butiker
  • För att stilla huvudvärk eller allergibesvär ska man inte behöva rikta sig efter Apotekets öppettider. Regeringen har föreslagit att vissa receptfria läkemedel ska kunna köpas i vanliga butiker från och med i höst, berättar HD.

    Den proposition som regeringen lämnat in till Riksdagen öppnar upp för vanlig butiksförsäljning av läkemedel som används vid behandling av lindriga åkommor som värk, feber, snuva/nästäppa, halsbesvär, halsbränna, pollenallergi och åksjuka.

    Den nya lagen föreslås träda i kraft 1 november i år, skriver HD.

    Det är visserligen bra att det är lättare att få tag på vissa läkemedel, men jag undrar hur klokt det är att sälja dem överallt. Butikspersonal har inte den kompetens som behövs för att ge råd till kunderna. Till exempel ska vissa receptfria läkemedel inte användas i kombination med andra mediciner.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 9:14

  • 4 Kommentarer

    • Malte Lewan skriver:

      Å andra sidan: när fick du senast råd när du köpte en Alvedon på Apoteket…?

    • Carl skriver:

      Malte Lewan: Alvedon (parcetamol) har inget kombinationsproblem som jag känner till. Men till exempel salicylsyra (magnecyl, Treo) har det. Och faktiskt, senast jag köpte magnecyl på apoteket fick jag frågan om jag åt blodförtunnande medel!

      När jag nyligen köpte allergimedicin, jag är pollenallergiker, tipsade tjejen i kassan att det fanns ett nytt märke som var billigare, och lika bra. Tror du det skulle hända på ICA?

      Carl

    • Martin skriver:

      Den som vill ha råd kan även fortsättningsvis handla på Apoteket. Den som sent på kvällen kommer på att Alvedonet är slut behöver inte åka längre än till närmaste ICA eller 7-Eleven. Konkurrens ger dessutom prispress. Konsumenten kan endast vinna på det här förslaget.

    • Carl skriver:

      Martin: Ditt argument vatt konkurrens ger billigare läkemedel håller inte. Se på Norge, där gav avregkeringen betydligt högre priser! Norrmän går numera på svenska apotek, om de kan.
      Caarl

    Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.