Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Sockerråttor
  • SockerbitarÄr socker mer beroendeframkallande än kokain? I en ny undersökning valde 96 procent av labbråttorna att dricka sockervatten före att få kokain intravenöst, berättar SvD i en artikel om försöket.

    Den franska studien visade också att råttorna hellre smakade på sockerlösningen, även om de redan var beroende av kokain.

    Svenska forskare ställer sig tveksamma till om slutsatserna även gäller för människor.

    -Belöningssystemet i hjärnan fungerar på samma sätt för råttor som för människor. Men när det gäller smak och lukt skiljer sig människor från djuren. Här fick råttorna smaka på sockret, och därför går den här studien inte att föra över direkt på människor, säger Fred Nyberg som är verksam vid Uppsala Universitet, till SvD.

    En annan skillnad mellan råttor och människor är att vi kan göra långsiktiga val. Fred Nyberg spekulerar i att effekten av kokain inte är lika ”snabb” som belöningen av att känna sötsmaken i munnen.

    -Sockret ger troligen en mer omedelbar belöning och därför väljer råttorna det i första hand, säger Nyberg till SvD.

    Men jag känner människor som är riktiga sockerråttor!

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 6:13

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.