Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Fisk – mer nytta än risk
 • strömmingAtt fisk är nyttigt är känt sedan länge. Samtidigt kan en del fiskar innehålla skadliga miljöföroreningar. Trots det överstiger nyttan med fisk i de flesta fall riskerna. Det är slutsatsen av en rapport, Fiskkonsumtion – risk och nytta, som publicerats av Livsmedelsverket.

  – Om fler åt fisk skulle dödligheten i hjärt- och kärlsjukdomar minska, säger Wulf Becker, nutritionist, professor och en av författarna till rapporten. För personer som aldrig äter fisk kan risken att dö i hjärtinfarkt minska med så mycket som en fjärdedel, om de börjar äta fisk, säger han.

  I rapporten har man gått igenom det vetenskapliga underlag som finns, bland annat två nya riskvärderingar kring miljöföroreningarna dioxin, PCB och kvicksilver. Riskerna har vägts mot de näringsmässiga fördelarna med fisk. Fisk är till exempel rik på D-vitamin, jod och selen och fet fisk, som lax och sill, innehåller mycket omega-3-fettsyror.

  – Ett problem med de nuvarande råden är att riskerna med fisk ofta betonas mer än nyttan, vilket kan skrämma till exempel gravida från att äta fisk. Eftersom foster bland annat behöver de omega-3-fettsyror som finns i fisk skulle de blivande mammorna snarare behöva äta mer fisk, säger Wulf Becker.

  Jag har tidigare bloggat om nyttan med fisk, till exempel här och här. Även SvD har en artikel med anledning av rapporten.

  Andra bloggar om: , , , , , , ,

  Skrivet av av Carl @ 6:03

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.