Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » DI och PTS granskar hanteringen av mobiluppgifter
 • Din mobil säger var du finns, och det kan operatörerna tjäna pengar på. Nu ska DI och PTS granska om försäljningen av din position är laglig, skriver GP.

  Datainspektionen (DI) och Post- och telestyrelsen (PTS) ska i ett gemensamt projekt granska om hanteringen av abonnent- och lokaliseringsuppgifter i mobila innehållstjänster följer gällande lagar och regler.

  Anledningen är att det växt fram en marknad för mobila innehållstjänster, dit mobiloperatörerna säljer uppgifter om abonnenter och var de befinner sig.

  – Operatörerna lämnar ut uppgifter som kan vara känsliga för den enskilde användaren. Därför är det viktigt att granska hur mobiloperatörerna hanterar förmedlingen av dessa uppgifter, säger Marianne Treschow, generaldirektör på PTS i ett pressmeddelande.

  Det har länge talats om att sälja olika tjänster som mobiltekniken ger. För mig känns det självklart att möjligheterna att utnyttja uppgifterna kommersiellt måste begränsas. Operatörerna ska ha mitt medgivande först. Samtidigt ger tekniken också möjlighet till en god användning. Jag tycker att räddningstjänsten ska få positionera en mobiltelefon, något som sker redan i dag.

  Andra bloggar om: ,

  Skrivet av av Carl @ 10:04

 • Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.