Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » För lite sill i de flesta burkar
  • Midsommarsillen håller inte måttet. Av 15 undersökta sorter innehöll de flesta betydligt mindre sill än vad som utlovades på burkarnas etiketter. Det avslöjar GP som undersökt saken.

    GP Konsuments granskning tyder på ett fusk där tillverkarna systematiskt bryter mot lagen.

    Av 45 vanliga sillburkar höll mindre än en fjärdedel vad som utlovats på burken. Resten visade undervikt, det vill säga innehöll mindre sill än vad som angavs på burken.

    Reglerna på området är tydliga. Ingen enskild burk får ha någon större avvikelse mot vad som anges på etiketten. Av de 45 undersökta burkarna höll 31 stycken inte sig inom lagens råmärken.

    Åsa Eneroth, statsinspektör på livsmedelsverket tycker att resultatet av undersökningen är anmärkningsvärt.

    – Ja, det är allvarligt om det är så mycket som väger för lite. Företagen ska ha system för egenkontroll så att det som de skriver på förpackningen stämmer, säger Åsa Eneroth.

    Livsmedelsverket är central tillsynsmyndighet och ska övervaka att livsmedel håller den vikt och volym som anges på förpackningarna. Verket har inte på senaste åren gjort någon undersökning där man kontrollvägt sillburkar från butikshyllorna. Istället har sillindustrin rutiner och dokumentation kontrollerats, skriver GP.

    GP har tabeller som sammanfattar resultatet.

    Det här illustrerar den nuvarande trenden. Tillsynsorganen får mindre och mindre pengar för att kontrollera hur olika regler efterlevs. Det blir i stället upp till tillverkarna, som inte alltid tar sitt ansvar. Och det riskerar att bli värre, EU-kommissionen är klart marknadsliberal.

    Andra bloggar om: , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:02

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.