Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Hyrbil på semestern
  • Bil & andra fordon 26.06.2009

    Det är kris även i hyrbilsbranschen, under första kvartalet minskade omsättningen med 15 procent, berättar Ekot. Det bäddar naturligtvis för hyfsade priser nu under semestern, när branschen alltid lockar med speciella priser. Men det gäller att jämföra, skriver Ica-kuriren som kollat in semesterpriserna för miljöbilar hos de större aktörerna i Sverige. GP sammanfattar Ica-kurirens artikel.

    Vissa uthyrare ändrar priserna varje vecka, beroende på utbud och efterfrågan. Men titta efter fasta sommarpriser, de är oftast billigast, skriver Ica-kuriren.

    Det är sex bolag som dominerar hyrbilsmarknaden i Sverige; Hertz, Avis, Europcar och MABI, samt bensinbolagen OKQ8 och Statoil. Tillsammans har de 90 procent av marknaden.

    – Det viktigaste är att man synar bilen tillsammans med uthyraren och kontrollerar att alla eventuella skador och rispor på bilen står inskrivna i protokollet innan man sätter sig i bilen och åker iväg. Annars kan uthyraren kräva ersättning i efterhand när du lämnar tillbaka den, säger Roger Ekdahl, vd vid branschorganisationen Biluthyrarna i Sverige.

    – Man bör också se vilka försäkringar som ingår och överväga om man ska lägga till någon. Självrisken är högre för hyrbilar än för privata.

    Priserna är de som gäller i juli månad, en vecka med fria mil och självriskreducering inkluderade.

    Lägsta priset fanns hos OK Q8, som tog 2 055 kronor för en Toyota Yaris. Statoil erbjöd den mindre modellen Toyota IQ för 2093 kronor. Därefter blev det dyrare: 2 295 kr hos Europcar (Volkswagen Polo), samma pris hos Mabi (Toyota Aygo) och 2 398 kronor hos Hertz (Ford Ka).

    Dyrast var Avis med 2 822 kronor – företaget har inte fasta sommarpriser utan taxan kan variera. Avis hade inte heller någon miljöklassad bil när Icakuriren kollade, men erbjöd en Kia Ceed diesel som bästa alternativ, sammanfattar GP artikeln. Ica-kuriren har en sammanfattande tabell.

    Ska du hyra bil utomlands gäller det att vara försiktig, skriver GP i en annan artikel. Hyrbilen fungerade perfekt på semestern och du lämnade tillbaka den utan problem. Men flera månader senare får du krav på en liten plåtskada, på att bensintanken inte var full eller på något annat du inte har en möjlighet att motbevisa, skriver GP.

    Men tidningen har också tips. Ta bilder av bilen när du hämtar den, speciellt på eventuella skador. Ta nya bilder när du lämnar bilen och se till att du får datum och tid i bilderna. Se också till att du får tidpunkten när du lämnar bilen skriftligt, tipsar GP.

    Uppdatering: I sommar är det snårigare än vanligt att få tag på en hyrbil, eftersom det finns färre fordon att hyra samtidigt som efterfrågan har ökat. Branschen flaggar också för att en prishöjning väntar, berättar DN.

    Andra bloggar om: ,

    Skrivet av av Carl @ 9:13

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.