Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Försäkring ger dåligt skydd mot byggfel
 • Byggfelsförsäkringarna har blivit en regelrätt vinstmaskin för försäkringsbolagen, läser jag i DN. Men snäva villkor och dålig konkurrens innebär ett svagt skydd för kunden – och nu vill Konsumentverket att staten tar över försäkringarna.

  – Inrätta en statlig fond i stället, säger Marie Gremlin, jurist på Konsumentverket.

  Vid byggandet av ett nytt småhus är man enligt lag tvingad att teckna en byggfelsförsäkring och ett färdigställandeskydd. Två försäkringsbolag dominerar marknaden: Gar-bo försäkringar och Bostadsgaranti.

  Den största aktören Gar-bo hade enligt Finansinspektionen, FI, en vinst på 46,4 procent mellan år 2000 och 2007. Anmärkningsvärda siffror enligt Erik Elvers som är aktuarie på FI.

  – Har bolag en vinst på 10 procent så kan man börja höja på ögonbrynen, uppemot 50 procent är väldigt mycket, säger han till DN.

  Gar-bo har vid ett flertal tillfällen fått sina försäkringsvillkor ifrågasatta av Konsumentverket och frågan har nu drivits till Marknadsdomstolen.

  – Vi anser att de har begränsat försäkringarna mer än vad de får göra enligt byggfelsförsäkringslagen, säger Marie Gremlin.

  Hon menar också att det är svårt för kunden att se när försäkringen gäller. Situationen är så allvarlig att Konsumentverket vill att staten tar över ansvaret för försäkringarna, skriver DN.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:43

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.