Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Gallerior och köpcentra bär sig inte
 • Detaljhandel 29.06.2009

  Att jag har en skeptisk syn på köpcentra och gallerior är väl knappast någon hemlighet för bloggens läsare. Jag har bloggat om dem flera gånger. Mina argument är framför allt två. Dels medverkar de till utarmningen av stadskärnorna i framför allt mindre städer, dels är de alltför lika och innehåller i stort sett samma större butikskedjor. Enfald ersätter mångfald. Men det går dåligt för köpcentra och gallerior, läser jag i DN.

  Det går sämre för galleriorna än för handeln i stort. Samtidigt fortsätter den snabba nyetablering av köpcentrum.

  – Det blir svårt för alla att överleva, säger Fredrik Polland, affärsutvecklingschef på Upplysningscentralen, UC.

  Försäljningen i landets köpcentrum minskade med 2,4 procent första kvartalet i år, jämfört med samma period i fjol. Det är betydligt sämre än för detaljhandeln i stort, där försäljningen var närmast oförändrad.0

  Och det ser inte ut att bli bättre de kommande åren – snarare tvärtom.
  Den omfattande utbyggnaden av befintliga och öppnandet av helt nya köpcentrum har lett till en överetablering. När kunderna nu uteblir i lågkonjunkturens riskerar det att leda till konkurser. Det menar Fredrik Polland, affärsutvecklingschef på Upplysningscentralen, UC.

  – Vi har haft en stor etablering av köpcentrum och enskilda butiker, framför allt i storstadsregionerna. När marknaden viker på grund av ändrade konsumtionsmönster blir det svårt för alla att överleva, säger han till DN.

  Andra bloggar om: , , ,

  Skrivet av av Carl @ 8:22

 • En Kommentar

  Lämna ett svar

  Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

  Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.