Warning: Constant ABSPATH already defined in /customers/8/4/0/konsumenter.se/httpd.www/blogg/wp-config.php on line 22 Carls konsumentblogg » Blog Archive » Förstörda skördar kan ge högre priser
  • Det finns risk för sämre tillgång på potatis och rotfrukter i höst, läser jag i en TT-artikel. De häftiga skyfall som drog in över Sverige i juli har orsakat stora problem för många odlare.

    Potatis-, morots- och rotfruktsodlare i Dalarnas, Västmanlands, Gotlands, Upplands, Värmlands och Gävleborgs län som har fått sina odlingar förstörda.

    – Den extrema regnmängden har gjort att många odlare i de här områdena har det tufft. En morotsodlare på Gotland som jag pratade med kunde skörda två hektar av sina 16 hektar morötter, resten var förstört, säger Pirjo Gustafsson vid på Lantbrukarnas riksförbund (LRF).

    – Än kan vi inte överblicka alla skador, utan hur mycket som har förstörts ser vi först om ungefär tre veckor. Det som är oroande är om det kommer mer regn, då kan det bli värre även för de odlare som klarat sig hyfsat, säger Gustafsson till TT.

    Det innebär troligtvis risk för högre priser under resten av året, för potatis och rotfrukter.

    Uppdatering: Rent allmänt verkar årets skördar bli goda, berättar Ekot. Trots sommarens kraftiga regn ser skörden i stora delar av landet ut att bli betydligt bättre än normalt, den bedömningen gör nu lantbrukarnas riksförbund, LRF.

    Andra bloggar om: , , , ,

    Skrivet av av Carl @ 9:07

  • Lämna ett svar

    Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

    Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.